Onderzoek biedt genuanceerd beeld afdoening zware jeugdzaken
Rechtbanken leveren maatwerk in zaken waarin jongeren zeer ernstige delicten plegen. Dat is één van de conclusies van een onderzoek dat minister Hirsch Ballin van Justitie aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Kernvraag in het onderzoek is hoe rechters omgaan met jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar die zeer ernstige delicten plegen.
In het onderzoek zijn 447 strafdossiers van jeugdigen bestudeerd en interviews gehouden met rechters en officieren van Justitie in jeugdzaken. Het gaat om zaken met een strafdreiging van acht jaar of meer die voor de rechter zijn gebracht en waarbij een schuldigverklaring is uitgesproken. Het onderzoek laat zien dat allerlei factoren een rol spelen bij de straftoemeting. Er is sprake van maatwerk ,waarbij per geval specifieke strafvermeerderende en -verminderende factoren tegen elkaar worden afgewogen.
In bijna driekwart van de gevallen is een taakstraf opgelegd - al dan niet in combinatie met een andere sanctie. Een taakstraf kan zowel een leer- als een werkstraf zijn of een combinatie van beide. Een taakstraf wordt vaker opgelegd bij jeugdigen zonder hulpverleningsgeschiedenis met relatief weinig recidive en bij minder ernstige delicten. In 69% van de gevallen is jeugddetentie opgelegd - al dan niet in combinatie met een andere sanctie.
Minister Hirsch Ballin van Justitie constateert dat de rechter uit de voeten kan met de straffen en de maatregelen die het jeugdstrafrecht hem biedt. “Het onderzoek biedt een genuanceerd beeld van de afdoening van zware jeugdzaken”, aldus de minister.