Huis voor democratie en rechtsstaat krijgt meer ambitie

grondwetstandbeeld

De ambitie van het Huis voor democratie en rechtsstaat is vergroot in vergelijking met het oorspronkelijke plan van het kabinet uit het voorjaar 2008. Dat staat in de projectbeschrijving voor het Huis voor democratie en rechtsstaat, die minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag naar de Eerste en Tweede Kamer heeft gestuurd. Deze vergrote ambitie bestaat uit een verbreding van de doelgroepen en een uitbreiding van taken en functies.

Het kabinet wil samen met de Eerste en Tweede Kamer en de gemeente Den Haag het Huis voor democratie en rechtsstaat realiseren, dat in 2013 de deuren opent van een vestiging in de directe omgeving van het Binnenhof in Den Haag. Doel van het Huis is het overdragen van kennis over de kernwaarden van de democratische rechtsstaat, de Grondwet en de werking van de democratische instituties. Het Huis gaat mede de daadwerkelijke democratische participatie van burgers en actief burgerschap bevorderen.

Naast jongeren richt het Huis zich op vele andere doelgroepen waaronder het algemeen publiek en professionals, zoals rijksambtenaren, rechters en politiefunctionarissen. De huidige taken en functies van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) en de Stichting Bezoekerscentrum Binnenhof (SBB) gaan in dit Huis op. Daarnaast zal het Huis nauw samenwerken met verwante organisaties bij het aanbieden van programma’s en activiteiten. Bovendien zijn functies als opleidingscentrum en debatcentrum aan het Huis toegevoegd.

Het Huis wordt geëxploiteerd door een van de politiek onafhankelijke organisatie die vanaf 2012 een structurele rijkssubsidie van ten minste euro4,75 miljoen per jaar ontvangt en daarnaast eigen inkomsten verwerft. Het streven is om jaarlijks 250.000 bezoekers te trekken, waarvan 175.000 scholieren en studenten. Indien aanvullende financiële middelen beschikbaar komen, kan meer ingezet worden op programma’s en evenementen in het land en op versterkt gebruik van internet. Dit alles maakt het Huis tot een eigentijds interactief doe-centrum waarin participatie een grote rol speelt.

Het programma-aanbod, dat ook digitaal beschikbaar wordt gesteld, richt zich op thema’s als Grondwet, geschiedenis van onze democratie, het Koninkrijk, Europa, rechtsstaat en mensenrechten. Om de activiteiten van het Huis te ontwikkelen en uit te testen wordt vanaf dit schooljaar met programma’s proefgedraaid. Eén van deze programma’s is ‘De Haagse Tribune’, waaraan dit jaar al 25.000 scholieren deelnemen vanuit een tijdelijke locatie tegenover het Binnenhof.

Dit voorjaar wordt op basis van een locatiestudie en nader onderzoek de definitieve voorkeurslocatie van het Huis - in het centrum van Den Haag - bekend gemaakt. Voor de definitieve naam van het Huis wordt later dit jaar een prijsvraag uitgeschreven.

Over de oprichting van de nieuwe uitvoeringsorganisatie (Stichting) wordt nog overleg gevoerd met het IPP en SBB. Minister Ter Horst legt later dit jaar in een afzonderlijk voorstel de uitgewerkte kaders voor deze nieuw op te richten Stichting aan de ministerraad en vervolgens de Staten-Generaal voor.