CSZ: geen acute situatie Zeeuwse ziekenhuizen
Er is geen sprake van een acute situatie die aanleiding geeft tot directe maatregelen op zeer korte termijn bij de Stichting Oosterscheldeziekenhuizen te Goes.
Dit blijkt uit het onderzoek van het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) - in opdracht van minister Klink - naar de Stichting Oosterscheldeziekenhuizen.
Te weinig reguliere bedrijfsvoering
Het CSZ stelt vast dat de Oosterscheldeziekenhuizen vanaf 2005 de voorgenomen fusie met de Stichting Ziekenhuis Walcheren te Vlissingen als enige toekomstvaste ontwikkeling heeft beschouwd. Daarmee vormde deze ontwikkeling toetssteen en leidraad voor het merendeel van de strategische activiteiten in de jaren daarna. Mede hierdoor hebben de ziekenhuizen te weinig aan de reguliere bedrijfsvoering gedaan, waardoor de kwaliteit van de financiële functie en sturing vanuit de Raad van Bestuur ongewenst is achtergebleven.
Het CSZ heeft moeten concluderen dat er geen alternatieve plannen zijn vastgelegd voor als de fusie niet zou plaatsvinden. Hoewel er geen sprake is van een acute zorgwekkende situatie is de financiële situatie van de ziekenhuizen wel kwetsbaar te noemen.
Uitgewerkt fusieplan
Vanuit zijn verantwoordelijkheid voor de continuïteit van zorg heeft minister Klink de ziekenhuizen in Goes en Vlissingen gevraagd om binnen 4 weken met een uitgewerkt fusieplan te komen. Dat plan moet duidelijkheid geven over de noodzakelijke meerjarige investeringen, besparingen en saneringsmaatregelen. Ook wil de minister een noodscenario ontvangen voor het geval de fusie niet doorgaat en beide ziekenhuizen als basisziekenhuis blijven voortbestaan. Tot slot wil Klink inzicht in de bedrijfsvoering op korte termijn en de liquiditeit van de instellingen voor de rest van dit jaar.
Nauwgezet volgen
Minister Klink zal het uitgewerkte fusieplan en het alternatieve scenario laten beoordelen door het CSZ. Ook zal het CSZ de uitvoering van het fusie- dan wel noodplan nauwgezet volgen.