Brief aan de Tweede Kamer over klokkenluiders: individuele zaken

Bij brief van 3 februari 2009 heeft de Vaste Commissie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mij verzocht u nader te informeren over de stand van zaken ten aanzien van de klokkenluiders Bos, Schaap en Spijkers. In vervolg op mijn brief van 16 december 2008 (Tweede Kamer, vergaderjaar 2008-2009, 28 844, nr. 34) kan ik u daarover mede namens mijn ambtsgenoten van Economische Zaken en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de Staatssecretaris van Defensie, op dit moment het volgende berichten.

De kwestie Bos

Tegen de uitspraak van het gerechtshof ’s-Gravenhage in de strafzaak tegen de heer Bos, heeft het Openbaar Ministerie cassatie ingesteld. De schadeclaim van de heer Bos zoals ik die op 8 december 2008 heb ontvangen is nog in behandeling.
Het traject met een jobsearch bureau zoals dat mede namens mijn collega van Economische zaken is aangeboden, is inmiddels van start gegaan. In dat kader heeft de heer Bos reeds enkele gesprekken gevoerd.

De kwestie Schaap

In mijn brief van 16 december 2008 heb ik aangegeven positief te staan tegen het aanbod van heer Schaap om zijn opgebouwde kennis en expertise als klokkenluider met ons te delen ten behoeve van het beleidsproces.

Op 10 februari j.l. heeft een expert meeting plaatsgevonden tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de heer Schaap en enkele andere klokkenluiders, onder wie de heer Van Buitenen. De klokkenluiders hebben als ervaringsdeskundige hun mening naar voren gebracht over de in voorbereiding zijnde nieuwe regeling voor het melden van misstanden en een onafhankelijk meld-, advies en verwijspunt voor klokkenluiders. Zoals u bij brief van 13 november 2008 (Tweede Kamer, vergaderjaar 2008-2009, 28 844, nr. 32) is bericht, loopt over dat meldpunt een adviesaanvraag bij de Stichting van de Arbeid en de Raad voor het Overheidspersoneelsbeleid.

Onderwerpen van bespreking waren onder meer de rechtsbescherming van de klokkenluider, de rol van het onafhankelijk meldpunt en de ervaringen zoals die in het Verenigd Koninkrijk en Vlaanderen zijn opgedaan met de bescherming van klokkenluiders. Het gesprek was volgens beide partijen constructief en nuttig, en krijgt later dit jaar een vervolg.
Over de klachtenprocedure van de heer Schaap tegen het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer bij de Nationale Ombudsman kan worden gemeld dat de heer Schaap voornemens is om vrijdag 6 maart conform afspraak nadere informatie te verschaffen aan de Nationale Ombudsman.

De kwestie Spijkers

Hierover zal de Tweede Kamer door de Minister van Defensie worden geïnformeerd.

DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

Mevrouw dr. G. ter Horst