Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Koser Kaya over Pakket Diagnose Behandel Combinatie (DBC) voor oncologische patiënten

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2909242


5 maart 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u, mede namens Staatssecretaris van Volksgezondheid, de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Koser Kaya (D66) over Pakket Diagnose Behandel Combinatie (DBC) voor oncologische patiënten (2080910640).

Hoogachtend,
de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

dr. A. Klink


Vraag 1

Bent u bekent met het bericht “Terminale thuiszorg wankelt”?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Kunt u bevestigen dat het intraveneus toedieningssysteem, gebruikt bij terminale thuiszorg, voortaan bekostigd moet worden uit verschillende DBC’s voor kankerpatiënten, zonder dat de DBC’s daarvoor zijn opgehoogd?

Antwoord 2

Als de behandeling met het intraveneus toedieningssysteem plaatsvindt onder verantwoordelijkheid van de medisch specialist, dan is het ‘geneeskundige zorg zoals medisch specialisten die plegen te bieden’. Het ziekenhuis moet dan in feite voor de pomp en verpleging in de thuissituatie zorgdragen.
Het gaat hier om de zogenoemde ziekenhuisverplaatste zorg, die onder de Zvw valt en om die reden niet meer wordt geïndiceerd op basis van de AWBZ. Deze ‘witte vlek’ in het bekostigingssysteem moet worden opgelost.
VWS heeft hierover veelvuldig overleg gevoerd met de betrokken (koepel)organisaties en eind 2008 een ‘spoorboekje’ vastgesteld. Daarover heeft de Staatssecretaris VWS op 11 december 2008 uitgebreid met uw Kamer gesproken naar aanleiding van verpleegkundige kinderdagverblijven. VWS is momenteel in gesprek met de betrokken partijen over een adequate, structurele bekostiging van deze zorg. De daadwerkelijke implementatie is voorzien voor
1 januari 2010.
Over de oplossing voor de korte termijn (2009) is zeer recentelijk een akkoord bereikt. De zorgkantoren kopen in 2009 conform het door het zorgkantoor vastgestelde inkoopbeleid 2009 AWBZ zorg in bij de zorgaanbieders. Het zorgkantoor financiert dit vanuit de reguliere (regionale) contracteerruimte. Met deze aanpak wordt beoogd de bestaande situatie te continueren.

Deze infuuspompen zijn overigens ook opgenomen in de te verzekeren prestatie 'hulpmiddelenzorg'' (extramuraal). De reden hiervan is, dat de behandeling - zeker bij terminale thuiszorg - vaak wordt overgedragen aan de eerstelijn (huisarts en thuiszorg). In dat geval worden de infuuspompen vergoed vanuit de te verzekeren prestatie 'hulpmiddelenzorg'.

Vraag 3

In hoeverre zal dit ten koste gaan van andere terminale thuiszorg voor oncologische patiënten?

Antwoord 3

De zorg aan deze patiënten is noodzakelijk zorg, en deze zorg mag niet in het gedrang komen. Zie ook het antwoord op vraag 2.

Vraag 4

Op welke wijze zal deze thuiszorgtechnologie bekostigd worden voor andere dan oncologische patiënten, namelijk cardiologische en eerstelijnszorgpatiënten, nu het intraveneus toedieningssysteem is geschrapt uit de AWBZ?

Antwoord 4

Zie antwoord op vraag 2.

Vraag 5

Is het waar dat de implementatie van eerder genoemde technologie in DBC’s voor cardiologische en eerstelijnszorg op zijn vroegst mogelijk per 1 januari 2010? Zo ja, gaat u er dan voor zorgen dat cardiologische en eerstelijnszorgpatiënten ook vóór 1 januari 2010 bekostigd gebruik kunnen maken van het intravaneus toedieningssysteem?

Antwoord 5

Zie antwoord op vraag 2.