Bijleveld bezoekt krimpende regio Eemsdelta
De staatssecretaris sprak met het college van B&W van Delfzijl, de burgemeesters van Appingedam, Loppersum en Eemsmond, het bedrijf Groningen Seaports en de Samenwerkende Bedrijven Eemsmond. Aan bod kwamen onder andere de bevolkingsdaling in de regio en de relatie tussen de chemiesector, haven en het centrum. Het werkbezoek werd afgerond met een busrit door de regio Eemsdelta.
De bevolkingsdaling wordt veroorzaakt door onder meer de trek van bevolking van het platteland naar de stad, werkloosheid en een afnemend aantal geboorten. Dit leidt tot vergrijzing en ontgroening (minder jongeren). Voor gemeenten als Delfzijl en Appingedam betekent de bevolkingsdaling een directe bedreiging voor een aantal voorzieningen, zoals winkels en scholen, die ook gebruikt worden door kleinere buurgemeenten. En uiteindelijk dreigt hierdoor de leefbaarheid van de hele regio achteruit te gaan. Volgens de staatssecretaris ontkennen gemeenten vaak te lang de bevolkingsdaling, waardoor niet tijdig wordt nagedacht over een goede samenwerking in de regio, bijv. bij het afstemmen van plannen voor wonen en woonomgeving. In de regio Eemsdelta zijn de problemen echter mede door stimulering van de provincie inmiddels goed in kaart gebracht. Bestuurders van de gemeenten presenteerden o.a. vier scenario’s aan de staatssecretaris die beschrijven hoe de regio om kan gaan met de bevolkingsdaling.
De staatssecretaris neemt het verzoek van CdK Van den Berg mee om de Oost-Groningse regio als proeftuin te laten fungeren voor andere regio’s die met bevolkingsdaling te maken zullen krijgen. "Half Nederland heeft in 2025 met de bevolkingskrimp te maken en daarom is het goed om te experimenteren in een voorloper zoals Delfzijl, zodat je kunt kijken of je iets kunt ontwikkelen dat ook elders in het land nuttig is."