Heemskerk: providers handelen conform internationale afspraken
Mobiele belbedrijven in België en Duitsland handelen conform de internationale afspraken en hun netwerken stralen niet te sterk over de Nederlandse grens.
Dat blijkt volgens staatssecretaris Heemskerk uit recent onderzoek van Agentschap Telecom waarover hij donderdag 26 februari 2009 een brief naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De Tweede Kamer had Heemskerk verzocht hier nog eens kritisch naar te kijken, omdat consumenten in de grensstreek soms onbedoeld op een ander netwerk terecht komen waardoor ze onbedoeld duurder bellen. Volgens de staatssecretaris is het technisch onmogelijk het bereik van een Nederlands netwerk precies op de grens te laten eindigen en het bereik van een Belgisch of Duits netwerk precies op de grens te laten beginnen.
Onbedoeld roamen
Heemskerk schrijft dat onbedoeld roamen - zoals dit heet - voor bewoners in de grensstreek eenvoudig is te voorkomen door de automatische netwerkselectie op het toestel uit te zetten en het toestel in te stellen op de eigen nationale provider.
Daarnaast hebben enkele in Nederland actieve mobiele operators, op aandringen van de staatssecretaris en de Tweede Kamer, maatregelen genomen om de negatieve (financiële) gevolgen van het ongewenste roamen te beperken. Zo heeft Vodafone laten weten binnenkort met een grensabonnement te zullen komen.
Buurlandbundel
KPN heeft inmiddels een buurlandbundel geïntroduceerd. De KPN-consument kan tegen betaling van een maandelijks bedrag van vijf euro zowel in Nederland als in België en Duitsland mobiel bellen tegen hetzelfde buiten bundeltarief. In dat geval is geen sprake meer van een buitenlandtarief.
Meer informatie:
Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, 070-3796464, e.v.vanscherrenburg@minez.nl