Nederland stemt tegen dechargeadvies EU-begroting
Minister Bos heeft tijdens de Raad van Ministers van Financiën (Ecofin) namens Nederland tegen het dechargeadvies over de EU-begroting van 2007 gestemd.
Desalniettemin zijn er ook positieve ontwikkelingen zoals de vooruitgang die de Europese Commissie heeft geboekt bij de fondsen die ze zelf beheert, zoals de onderzoeksfondsen. Tegelijkertijd constateerde de Europese Rekenkamer dat net als de afgelopen jaren, er nog steeds sprake is van gebrekkig financieel beheer en controle door de lidstaten.
De Ecofin geeft jaarlijks een advies aan het Europees Parlement over de decharge van de EU-begroting inclusief aanbevelingen voor verbeteringen van het financieel beheer. Het betrof dit jaar opnieuw een positief advies. Dit ondanks het feit dat de Europese Rekenkamer in haar jaarverslag over de EU-begroting 2007 voor de veertiende maal op rij geen goedkeurende verklaring heeft kunnen afgeven.
De Europese Rekenkamer constateerde een te hoog foutenpercentage voor meer dan de helft van de EU begroting. Het gaat hierbij echter niet om fraude maar om fouten, die vaak door complexe regelgeving tot stand komen. Met name de uitgaven uit de structuurfondsen en de plattelandsontwikkelingfondsen blijken nog steeds niet aan de EU-regels te voldoen. Hoewel de Europese Comissie toezicht houdt, worden de uitgaven in en door de lidstaten zelf gedaan.
Nederland vindt daarom dat de sleutel tot verbetering van het financieel beheer en controle grotendeels bij de lidstaten ligt. Zij zullen hun verantwoordelijkheid moeten erkennen en nemen voor het financiële beheer en de verantwoording van EU-gelden. Door tegen het dechargeadvies te stemmen stuurt minister Bos een duidelijk signaal naar zijn Europese collega's en benadrukt hij de noodzaak verdere stappen te zetten naar een grotere verantwoordelijkheid van de individuele lidstaten.
Een Nederlandse tegenstem is dan ook gericht aan de lidstaten en niet de Europese Commissie. De Europese Commissie heeft volgens Nederland het afgelopen jaar veel inzet getoond en initiatieven ontplooid om het financieel management te verbeteren. Nederland heeft hier waardering voor en zal blijven samenwerken met de Europese Commissie om te komen tot de noodzakelijke verbeteringen voor de besteding van EU-gelden en de vereenvoudiging van regelgeving.
Nederland vaardigt zelf jaarlijks een Nationale Verklaring uit en legt hierin verantwoording af over de EU uitgaven die in en door Nederland zijn gedaan. Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden hebben ook soortgelijke initiatieven ontplooit.