Fiscaal Royaal Award
Toespraak gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 29 januari 2009 te Den Haag
Iets meer dan een jaar geleden ontmoetten wij elkaar ook, toen in mijn werkkamer. Ik kreeg toen van u de eerste Gouden Enveloppe uitgereikt, de prijs voor de beste belastingmaatregel van het afgelopen jaar. De winnende maatregel was toen dat de derde schijf VPB van 29,6% naar 25,% ging.
Toen deed ik de voorspelling dat ik ook dit jaar zou winnen, omdat Financiën immers het monopolie heeft op het maken van fiscale maatregelen.
Daarmee deed ik de waarheid een klein beetje geweld aan. Want gemeenten, provincies en waterschappen leggen immers ook belastingen op. Dus dit jaar doe ik het anders: ik zeg dat ik blij ben dat na een spannende en op het scherpst van de snede gevoerde competitie met onze mede-overheden het pleit in ons voordeel is beslecht.
Dat klinkt toch een stuk beter, vindt u niet?
Alle gekheid op een stokje: het lijkt er sterk op dat hier een traditie is ontstaan, en ook een nuttige traditie. Ik vind het heel belangrijk om reacties vanuit de praktijk te krijgen.
Belastingen zijn over het algemeen niet leuk. Maar ze zijn wel nodig. Veel van de kwaliteiten waarover Nederland beschikt, zijn collectieve voorzieningen.
Collectieve voorzieningen kosten geld om op te bouwen en kosten geld om te onderhouden. Dus je ontkomt er niet aan om belasting te heffen.
Instinctief ben je geneigd te zeggen: belastingen zijn een hinderpaal als je wilt ondernemen. Leuk is het inderdaad niet. We wonen ook niet in het land met de laagste belastingen. Maar we zijn het er in Nederland wel over eens dat belasting heffen noodzakelijk is. Het is nodig om de collectieve voorzieningen in stand te houden.
Hoewel belasting betalen dus per definitie natuurlijk niet leuk is, neemt dat niet weg, dat als er dan belasting geheven moet worden, dat op een goede manier kan en op een minder goede.
Goed belastingen heffen betekent naar mijn mening dat er geen overbodige administratieve lasten aan vast zitten en dat de maatschappelijke gevolgen ervan als het even kan positief zijn. Goede belastingmaatregelen zorgen ervoor dat er opbrengst is - daar gaat het nu eenmaal om, maar ook dat ondernemerschap, innovatie en het milieu er wel bij varen.
Ook in de rest van de wereld worden, hoe verschillend belastingsystemen ook in elkaar kunnen zitten, belastingen geheven. Ook daar moeten collectieve voorzieningen bestaan. Omdat dat zo is, is het mogelijk om met belastingen te concurreren, een concurrerend belastingsysteem te hebben.
Bijvoorbeeld ondernemerschap te stimuleren. Je kunt concurreren met je belastingen, en dat doen wij dan ook.
Ik denk dat ik met het op deze manier streven naar goede belastingheffing wel op één lijn zit met de jury en met de overheersende mening van degenen die in de praktijk de gevolgen van de belastingheffing ondervinden.
Daarom vind ik het leuk om opnieuw deze prijs in ontvangst te mogen nemen.
Dan iets over de winnende maatregel: een uitstekende keuze. We willen graag dat mensen met een auto van de zaak, die die auto ook gebruiken voor privékilometers, kiezen voor een zeer zuinige auto.
Daarom heb ik de fiscale bijtelling (voor de werknemer) of onttrekking (voor de ondernemer) voor deze zuinige auto's omlaag gebracht van 22% van de waarde van de auto naar 14% van de waarde van de auto. Mits de CO2-uitstoot van de auto niet hoger is dan 95 gram per kilometer voor een auto die op diesel rijdt. Of niet hoger is dan 110 gram per kilometer voor een auto die niet op diesel rijdt.
Het lagere bijtellingspercentage voor zuinige auto's van de zaak past in ons beleid om het gebruik van schone en zuinige auto's te bevorderen.
Voor mij ligt nu de uitdaging om u ook volgend jaar weer hierheen te krijgen met een gouden enveloppe. Die handschoen neem ik graag op.