Wet maakt betere naleving Europese regels mogelijk
De rijksoverheid krijgt enkele aanvullende instrumenten om de naleving van Europese regelgeving door publieke organisaties in Nederland te borgen. Deze instrumenten zijn opgenomen in het wetsvoorstel Naleving Europese regelgeving publieke entiteiten (NErpe), waarmee de ministerraad op voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft ingestemd.
Tegenover de Europese Unie is het Rijk verantwoordelijk voor het naleven van de Europese regelgeving. Het Rijk wordt door de Europese Unie (financieel) aangesproken als de Europese regels niet juist worden nageleefd, ook als het gaat om de naleving door autonome bestuurslagen, zoals gemeenten. In 2004 constateerde het toenmalige kabinet dat de instrumenten waarover het Rijk beschikt om de naleving van Europese regelgeving te kunnen waarborgen onvoldoende is .
Het wetsvoorstel NErpe geeft het Rijk de bevoegdheid tot het geven van een juridisch afdwingbare aanwijzing, wanneer de Europese regels niet worden nageleefd. Ook zal een boete of dwangsom die het Rijk wordt opgelegd vanwege het niet naleven van Europese regels op de verantwoordelijke publieke organisatie kunnen worden verhaald.
De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.