Oog voor elkaar in Amsterdamse wijkenaanpak

Minister Van der Laan bezocht op 18 februari de Amsterdamse aandachtswijk Nieuw-West, gelegen buiten de ring A10. Maar de minister stapte zelf ook in de ring en incasseerde bij de demonstratie kickboksen vakkundig een klap. Maar goed, de in Amsterdam woonachtige minister speelde dan ook een thuiswedstrijd. 'Amsterdammers hebben soms een grote mond, maar daar moeten we ons niet op verkijken. Amsterdammers hebben oog voor elkaar.'

Dat Amsterdammers oog voor elkaar hebben bleek in elk geval uit de rapportage bewonersparticipatie die de Amsterdamse wethouder Herrema aan de minister overhandigde. Het kleurrijke boekwerk geeft een uitgebreid overzicht van alle projecten die bewoners voor en door elkaar hebben opgestart. Het Rijk heeft daar extra geld voor uitgetrokken. Maar zo stelde de wethouder: 'Het geld is van de bewoners. Zij bepalen wat er mee gebeurt.'

Kickboksen
Het kickboksproject is een van de succesvolle initiatieven. Mies Stolp startte het project omdat kinderen weinig gebruik maakten van de bestaande sportmogelijkheden. Maar kickboksen was wel populair: zo'n honderd kinderen boksen er in Dr. Kramerschool drie keer per week gretig op los. Er zijn proefwedstrijden, speciale trainingen en examens. De ouders doen ook vaak mee. Het is belangrijk om juist hen erbij te betrekken, zegt initiatiefneemster Mies Stolp.

De kickboksdemonstratie werd gegeven in Garage Notweg 38 in Amsterdam Osdorp. De voormalige autogarage is door corporatie Ymere aangekocht en opent medio april als bruisend activiteitencentrum met onder meer horeca en ondernemersruimtes. De bewoners zijn enthousiast. 'De mensen hadden eerst het zuur door de drukte van af- en aanrijdende auto's, maar krijgen nu het zoet', zegt Marjon Teulings, stadsdeelvoorzitter van Osdorp.

De garage-nieuwe-stijl gaat ook onderdak bieden aan het Pal West Modeatelier. Jongeren die geïnteresseerd zijn in het modevak kunnen hier hun vaardigheden verder ontwikkelen. De minister krijgt uitleg en bekijkt een aantal ontwerpen waaronder een jurk die uit poetslapjes - de minister: 'Ja, ik ken ze'- is gemaakt. 'Pal West betekent erg veel voor me', zegt Senna die vanaf het begin bij het initiatief betrokken is. 'Jongeren met wie ik normaal gesproken niet zou omgaan, zijn nu net familie voor me. Je werkt heel intensief samen.'

Escalatietechniek
In het Nova College - de minister is inmiddels in Slotermeer - is het hommeles. Twee scholieren hebben ruzie om wie de minister mag interviewen. Het meningsverschil is virtueel want vormt de aanleiding voor een workshop mediation. De minister, voormalig advocaat en erkend mediator, doet ook mee en wordt geïnterviewd. De workshop 'Escalatietechnieken' wordt gegeven door West in Kracht. De filosofie is dat mensen conflicten kunnen vermijden wanneer zij vaardiger worden in sociale communicatie.

In 'Vliegbasis De Huygens' - een oude ambachtsschool in Slotervaart die door de corporatie is omgetoverd tot bedrijvencentrum - vertelt gemeentelijk projectleider Bas van Meggelen over de van 8 tot 8-aanpak. Jongeren die voor overlast zorgen of strafbare feiten (dreigen) te plegen krijgen in elk geval minstens tussen 8 uur 's ochtends en 8 uur 's avonds intensieve begeleiding van een jongerencoach. Die coach is als schakel tussen allerlei hulpverleners de spin in het web, aldus Van Meggelen. Inmiddels zijn er 19 coaches die zo'n 117 jongeren begeleiden. Ook het gezin wordt daarbij betrokken.

Met Vliegbasis de Huygens zegt de corporatie nadrukkelijk de deur naar buiten open te willen zetten ten bate van de wijk. Zo geeft het restaurant The Colour Kitchen jongeren met leerwerktrajecten een vliegende start in de horeca. Ook startende ondernemers vinden er hun plek. De corporatie vraagt een gematigde huur, maar verwacht van de vele creatieve bedrijfjes wel een inzet die ook de wijk ten goede komt. In ruil voor een gematigde huurprijs beloofde de vele creatieve bedrijven zich ook in te zetten voor de wijk.