Antwoorden op kamervragen over partijdigheid van bezwaarschriftencommissies
Antwoorden op kamervragen van de leden Heijnen en Heerts (beiden PvdA), ingezonden 6 februari 2009.
1. Vraag
Kent u het bericht “Burgemeester oordeelt over eigen besluit” 1) ?
1. Antwoord
Ja.
2. vraag
Is er in de gemeente Alkmaar sprake van een adviescommissie op bezwaarschriften zoals bedoeld in artikel 7:13 van de Algemene wet bestuursrecht? Zo ja, hoe verhoudt het feit dat een burgemeester zelf voorzitter is van deze commissie zich tot wat in bovengenoemd artikel in lid 1 onder b is bepaald, namelijk dat de voorzitter van een dergelijke commissie niet werkzaam mag zijn onder verantwoordelijkheid van het bestuursorgaan?
3. Vraag
Komt de wijze waarop in Alkmaar over bezwaarschriften wordt geoordeeld ook in andere gemeenten voor? Zo ja, in hoeveel gemeenten? Hoeveel gemeenten kennen bezwaarschriftcommissies die zijn samengesteld uit louter leden die niet aan de gemeente zijn verbonden?
Antwoord op de vragen 2 en 3
De gemeente Alkmaar kent geen adviescommissie als bedoeld in artikel 7:13 Awb. In plaats daarvan maakt de burgemeester gebruik van zijn bevoegdheid op grond van artikel 7:5 Awb om zelf belanghebbenden te horen. 2) In meer gemeenten wordt op deze wijze in het horen van belanghebbenden voorzien. Het oordeel over een bezwaarschrift, dus de beslissing op het bezwaar, komt uiteindelijk aan het betrokken bestuursorgaan toe.
Er zijn ons geen cijfers bekend van het aantal gemeenten met een adviescommissie (en hun samenstelling) onderscheidenlijk het aantal gemeenten waarin het horen van belanghebbenden conform artikel 7:5 Awb geschiedt.
4. Vraag
Bent u van mening dat de wijze waarop in Nederlandse gemeenten over bezwaarschriften wordt geoordeeld, voldoende waarborgen biedt tegen partijdigheid van degenen die die bezwaarschriften behandelen? Zo ja, wat is dan uw mening over de opmerkingen van de hoogleraren De Vries en Engels in het genoemde krantenartikel? Zo nee, wat gaat u dan ondernemen om deze partijdigheid tegen te gaan?
4. Antwoord
Zoals ook is aangegeven in antwoord op Kamervragen van de heer Van Raak is naar ons oordeel sprake van een misverstand, wat tot een onjuiste beeldvorming over de afhandeling van bezwaarschriften door gemeenten heeft geleid. De wijze waarop gemeenten bezwaarschriften afhandelen is in overeenstemming met de wettelijke regels. Gemeenten kunnen op twee manieren belanghebbenden horen: het betrokken bestuursorgaan kan zelf horen (artikel 7:5 Awb), maar dit kan ook door een adviescommissie geschieden (artikel 7:13 Awb). Het betrokken bestuursorgaan beslist uiteindelijk op het bezwaar. Nadien kan men nog in beroep. De onafhankelijke beoordeling vindt dan plaats door de rechter.
2) Zie de Regeling behandeling bezwaarschriften gericht aan burgemeester en wethouders en aan de burgemeester (vastgesteld bij besluit van burgemeester en wethouders van Alkmaar van 26 augustus 2003).