Emancipatie: meer vrouwen werken, maar nog niet (lang) genoeg
Meer vrouwen zijn gaan werken in 2006 en 2007. Ook is het aandeel vrouwen in topfuncties toegenomen; de overheid loopt hierin voor op het bedrijfsleven. Het is echter nog niet op het niveau waarop we het willen hebben, aldus minister Plasterk.
Plasterk: "Als we willen dat meer vrouwen kansen krijgen om aan de top van bedrijven en instellingen te komen, als we willen dat jonge meisjes zich gesterkt voelen bij de ontwikkeling van hun talenten, als we willen dat vrouwen en mannen zich gesteund weten bij het combineren van werk en zorg, dan vraagt dat om de inzet van onze hele samenleving."
Uit de vandaag gepubliceerde Emancipatiemonitor van het SCP en CBS blijkt dat het aantal werkende vrouwen is gestegen van 53% in 2005 tot 57% in 2007. Deze positieve trend zet zich door in 2008 en dat moet zo blijven. Door de economische recessie bestaat het risico dat dit tijdelijk kan afnemen, hoewel veel vrouwen werken in branches zoals de zorg, welzijn en het onderwijs, die vooralsnog minder geraakt zullen worden door de crisis.
Volgens de Emancipatiemonitor zullen de meeste streefcijfers van het emancipatiebeleid niet gehaald worden bij gelijkblijvende ontwikkeling. Veel vrouwen werken in deeltijd. In 2006 was 43% van de vrouwen economisch zelfstandig. Dit zal in 2008 naar verwachting iets toenemen, maar 60% in 2010 zal niet worden gehaald. "Economische zelfstandigheid is van belang voor gelijkwaardige ontwikkelingskansen van vrouwen. Met een kleine deeltijdbaan word je niet economisch zelfstandig. Daarom blijft het kabinet zich inzetten voor maatregelen die de arbeidsparticipatie van vrouwen bevorderen, zoals sluitende dag- en jaararrangementen voor kinderen en hun ouders, een betere afstemming van werktijden en openingstijden, digitale dienstverlening en fiscale voordelen van (meer uren) werken", aldus Plasterk.
Meer bedrijven zouden zich in moeten spannen voor en hogere doorstroming van vrouwen naar topposities. 50 Bedrijven en instellingen hebben zich inmiddels aangesloten bij het Charter Talent naar de Top, waarbij zij hun kwantitatieve doelstellingen op papier zetten en jaarlijks hierover rapporteren. In 2009 verwachten we dat nog meer bedrijven zich aansluiten.
De Emancipatiemonitor meldt ook dat meisjes nog steeds vooral kiezen voor verzorgende richtingen en opleidingen. Diverse programma's van het Platform Bèta Techniek moeten ervoor zorgen dat de komende jaren meer meisjes voor techniek gaan kiezen. Bijvoorbeeld via voorlichting, door meisjes te laten praten met ervaren vakvrouwen, en door scholen te leren hoe ze bètatalent bij meisjes beter en eerder kun herkennen en een goed studieadvies hierin kunnen geven.
Medio maart zal minister Plasterk in een Mid-term review van de Emancipatiemonitor 2010 aangeven welke maatregelen waar nodig kunnen worden aangescherpt.