Antwoorden op kamervragen van Agema en Wilders over het bericht dat een ziekenhuis in Heerlen operaties afzegt omdat er geen geld is voor de nieuwbouw van verpleeghuizen
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
DLZ-K-U-2910393
16 februari 2009
Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van de Kamerleden Agema en Wilders (PVV) over het bericht dat een ziekenhuis in Heerlen operaties afzegt omdat er geen geld is voor de nieuwbouw van verpleeghuizen (2009Z01433/2080910950).
Vraag 1
Bent u bekend met het bericht ‘Ziekenhuis Heerlen zegt operaties af wegens drukte’?
Antwoord 1
Ja
Vraag 2
Deelt u de mening dat het te gek voor woorden is dat de plannen voor nieuwe verpleeghuizen er al liggen maar dat er geen geld is, waardoor het ziekenhuis genoodzaakt is patiënten in badkamers en kantoorruimtes te leggen? Zo ja, hoe gaat u deze misstanden verhelpen?
Antwoord 2
Al geruime tijd is er overleg met de regio over de uitbreiding van verpleeghuiscapaciteit. Er is door de rijksoverheid ook toestemming verleend om deze nieuwe capaciteit te realiseren. Het is dan ook niet zo dat door terughoudendheid van de rijksoverheid de capaciteit niet tot stand is gekomen. Door locale omstandigheden is er vertraging opgetreden in de realisatie van de nieuwe capaciteit.
Om de problematiek te verlichten zijn er door het zorgkantoor activiteiten in gang gezet. In 2008 is extra verpleeghuiscapaciteit gefinancierd. Ook in 2009 zal dat plaatsvinden. Daarnaast zal het komende jaar een extra capaciteit van 104 verpleeghuisbedden beschikbaar komen.
Vraag 3
Deelt u de mening dat Limburg extra aandacht nodig heeft op het gebied van zorg, aangezien de ouderen er vaak ziek zijn door jarenlang werken in de mijnen, en door het wegtrekken van de jeugd de vergrijzing sneller toeslaat dan in de rest van Nederland? Zo ja, hoe gaat u dat bewerkstelligen?
Antwoord 3
De situatie in Limburg verdient zeker aandacht. Op 28 september 2008 ben ik op werkbezoek geweest en heb daar onder meer met de provincie van gedachten gewisseld. Zoals gesteld in het antwoord op vraag 2 zijn en worden activiteiten ontplooid om extra verpleeghuiscapaciteit te realiseren. De AWBZ en de Wmo bieden daarbij voldoende ruimte om te kunnen inspelen op de zorg- en ondersteuningsvraag van de inwoners van (Zuid-)Limburg. In het verlengde van deze activiteiten zullen de contacten tussen VWS en vertegenwoordigers van de regio Zuid-Limburg worden gecontinueerd.
Vraag 4
In welk derde wereld land leven we dat dit mogelijk is?
Antwoord 4
We leven gelukkig in een land waar in onderling overleg problemen kunnen worden onderkend. Waarbij de rijksoverheid de kaders schept waarbinnen oplossingen mogelijk zijn en vervolgens de locale partijen (zorgkantoren, provincie, gemeenten en zorgaanbieders) gezamenlijk tot oplossingen komen.
1) De Telegraaf, 22 januari 2009