Onderzoek levert geen verdere ringrotbesmettingen op
In oktober is er een verdenking van ringrot gevonden op één landbouwbedrijf in Flevoland. Onderzoek van de Plantenziektenkundige Dienst (PD) heeft in december bevestigd, dat een pootgoedpartij besmet is met ringrot. Begin januari leverde het vervolgonderzoek bij het getroffen bedrijf eveneens een ringrotbesmetting op in een partij consumptieaardappelen. Vermoedelijk heeft de bacterie zich binnen het bedrijf kunnen verspreiden door contact van pootgoed met besmette kisten en machines. Het nu afgeronde traceringsonderzoek leverde géén besmettingen op bij andere bedrijven.
Traceringsonderzoek
De PD heeft een uitgebreid traceringsonderzoek uitgevoerd naar de oorzaak en omvang van de besmetting. Onderzoek bij de toeleveranciers van beide partijen, en bij andere bedrijven waar klonaal verwant pootgoed aanwezig was, heeft uitgewezen dat de besmettingen zeer waarschijnlijk niet afkomstig zijn van deze bedrijven. Het getroffen bedrijf sorteert op grote schaal consumptieaardappelen, die van andere bedrijven afkomstig zijn. De PD acht het daarom mogelijk dat de ringrotbacterie via een besmette partij te sorteren consumptieaardappelen op het bedrijf is geïntroduceerd. Dit kan afgelopen jaar zijn gebeurd of mogelijk al eerder. De bedrijven die de afgelopen jaren consumptieaardappelen hebben geleverd aan het getroffen bedrijf, zijn uitgebreid bemonsterd. Dit onderzoek heeft geen besmettingen aan het licht gebracht.
Maatregelen
Voor het getroffen bedrijf gelden diverse maatregelen. De besmette partijen moeten worden vernietigd. Alle overige pootgoedpartijen op het bedrijf verliezen de pootgoedstatus. Daarnaast moeten alle machines en middelen die voor de aardappelteelt zijn gebruikt, grondig worden gereinigd en ontsmet. Ook gelden er de komende jaren nog andere maatregelen voor het bedrijf, onder meer voor het perceel waarop de besmette partijen zijn geteeld.
Alertheid geboden
De PD blijft de komende tijd alert op de aanwezigheid van ringrot op, en in de omgeving van, het getroffen bedrijf en de toeleveranciers van de consumptieaardappelen. De PD adviseert deze bedrijven om extra aandacht te besteden aan preventieve maatregelen. Door goede ontsmetting van kisten en machines kan voorkomen worden dat pootgoedpartijen met ringrot worden besmet. Het gezamenlijk sorteren van pootgoed en consumptie moet bovendien vermeden worden. Bij twijfel over het gebruik van machines en kisten in het verleden wordt geadviseerd deze grondig te reinigen en te ontsmetten.
Op verzoek van de PD is het middel Menno Clean (in een verhoogde concentratie) tijdelijk vrijgesteld tot 5 april 2009, voor het gebruik van het ontsmetten van kisten, bewaarplaatsen, handgereedschap en apparatuur ter bestrijding van ringrot in pootaardappelen. De PD zal een verlenging aanvragen, zodat Menno Clean nogmaals 120 dagen gebruikt kan worden door aardappeltelers.
Ringrot
Ringrot wordt veroorzaakt door de bacterie Clavibacter michiganensis subsp sepedonicus en komt met name op het noordelijk halfrond voor. De ringrotbacterie is niet in staat om lang in de grond te overleven. Wel kan de ziekteverwekker jarenlang in opgedroogd bacterieslijm op diverse materialen of in opslagplanten en plantresten in leven blijven.