Meepraten is meebepalen
Minister Rouvoet opende het Erasmian European Youth Parliament op 9 februari 2009 in Rotterdam. Ruim 150 jongeren uit 15 landen binnen de Europese Unie waren naar Rotterdam gekomen om te debatteren over problemen in de stad. De toespraak werd oorspronkelijk in het Engels gehouden.
Hallo allemaal,
Zo beeldend verhalen over grootstedelijke problematiek die zowel in de klassieke oudheid als in onze tijd speelde, dat is wel aan professor Fik Meijer over te laten. Hij schrijft er aan de lopende band boeken over. Wat kan ik daar dan als minister voor Jeugd en Gezin nog aan toe voegen?
Geachte jeugdparlementariërs,
ik wil jullie allereerst een compliment geven.
Een compliment omdat je deelneemt aan dit Erasmian European Youth Parliament. Sommige van jullie hebben er heel wat kilometers voor afgelegd.
Dat zegt mij dat jullie betrokken zijn bij wat er om je heen gebeurt. Dat jullie actief een bijdrage willen leveren en je dromen voor de wereld willen laten uitkomen. Het zegt mij dat je verschil wilt maken! En daarmee geef je het voorbeeld aan álle jongeren.
Wat mij opvalt aan de lezing van professor Meijer is dat er gelijkenis is wat betreft het stadse leven door de eeuwen heen. Anno 2009 hebben jullie dan wel moderne manieren van communiceren met smsen en chatten bijvoorbeeld. Maar de Romeinse jongeren groeiden op, net als jullie, in een samenleving die zich kenmerkte door diversiteit.
Als ik professor Meijer zo hoor, deden die Romeinen niet moeilijk over het integreren van de verschillende invloeden die migranten meebrachten. Een migrant werd gewoon een Romein en nam alle riten en gebruiken over die daarbij hoorden. Meegebrachte eigen gebruiken mocht je daarnaast ook aanhouden. Het was een kwestie van wederzijdse acceptatie, meer aansluiting dus dan assimilatie.
Welke achtergrond of gewoonten je ook hebt, je moet veilig en goed kunnen opgroeien, plezier kunnen hebben, je talenten kunnen ontplooien en een steentje bijdragen aan de samenleving. Je moet kunnen aansluiten, je eigen plek in de samenleving kunnen vinden. Dat zijn belangrijke voorwaarden voor jongeren op weg naar volwassenheid. Of je nou woont in Londen, in Vilnius of in Lissabon. Je moet de kans krijgen om je dromen na te jagen.
Als minister voor Jeugd en Gezin zet ik mij in Nederland in om die voorwaarden voor álle jongeren mogelijk te maken. Ik probeer zoveel mogelijk van jongeren zelf te horen hoe zij over zaken denken. Wat er wel goed gaat en wat niet. Wat is er te wensen voor de samenleving waarin jullie je eigen plek hebben.
Ik doe een beroep op de samenleving, op ouders, op leraren, op professionals die jullie ondersteunen bij het vinden van een eigen richting en bij het nemen van je eigen verantwoordelijkheid. In de samenleving, de stad, Europa en de wereld. In Nederland zijn wij ons bewust dat we op dit moment nog niet alle jongeren bereiken. Daarom besteden we veel aandacht aan diversiteit in het Nederlandse jeugdbeleid.
Jullie beleven deze week hoe het er in een Europees parlement aan toegaat.
Zelf kreeg ik onlangs al even een voorproefje toen ik het nationaal jeugddebat opende. Nederlandse parlementsleden, bewindspersonen en jongeren gaan elk jaar in gesprek in de ‘echte’ plenaire zaal van het Nederlandse parlement, mét de ‘echte’ voorzitter. Daar hielden jongeren zich bijvoorbeeld bezig met de kwaliteit van onderwijs, of de stress die zij ervaren in het dagelijks leven. Zeer enthousiast namen zij deel aan het debat, ze hadden een duidelijke mening en deelden die ook. Dat was voor mij als minister voor Jeugd en Gezin een waardevolle ervaring.
Dat zelfde enthousiasme en dezelfde betrokkenheid hangt ook hier vandaag in de lucht. Gelukkig, want door mee te praten en mee te bepalen kun je je eigen toekomst vormgeven. Dat past goed bij het thema van Rotterdam, Europees jongerenhoofdstad: Your World. Dit ís jullie wereld. En die kun je zelf vormgeven.
Ik heb begrepen dat de uitkomsten van dit Erasmian European Youth Parliament in ieder geval in Rotterdam hun weg vinden naar de jongerenraad, een officiële raad die de gemeente Rotterdam adviseert.
Ter voorbereiding op dit speciale Europese Parlement hebben jullie al contact gehad met je medeparlementariërs. In het Rome van weleer zou je wellicht een fraai uitgedoste boodschapper te paard sturen om je verhaal te laten vertellen.
Ik weet zeker dat er door jullie veelvuldig is gechat, want eenieder heeft een mening over onderwerpen die raken aan het leven in de stad. Je bent immers ervaringsdeskundige als het gaat om zaken als onderwijs, integratie, werkgelegenheid, cultuur, of vrije tijdsbesteding. En wellicht heb je een idee hoe het beter kan.
Je zult deze week mensen tegen komen van verschillende achtergronden. Net als de oude Romeinen destijds. Medestanders, of mensen die het nog geen mening hebben gevormd én tegenstanders. De Amerikaanse president Barak Obama zei tijdens zijn acceptance speech: ‘I will listen to you, especially when we disagree’. Zodra je kunt luisteren naar de mening van een ander, en die kunt respecteren, helemaal als je er zelf anders over denkt, dan is er ruimte voor gesprek. Dan is er ruimte om de voors en tegens naast elkaar te zetten en tot een goede conclusie te komen. Dán is er ruimte om een brug te slaan en echt iets te veranderen.
Geef daarom tijdens dit speciale Europees Parlement je mening en luister. Maar blijf dat ook na deze week doen. Neem je ervaringen mee en bouw aan de wereld waarin je opgroeit.
Misschien ontdek je deze week wel dat er in jou politiek talent schuilt. En zit je over een aantal jaar in het echte Europese Parlement, ben je lobbyist of ben je minister in de regering van je eigen land. De tijd zal het leren. Maar zoals dit bijzondere parlement laat zien: meepraten kun je nu al!
Het gaat om jullie dus ik heb nu lang genoeg gesproken. Veel succes en bovenal plezier! En daarmee verklaar ik hierbij het Erasmian European Youth Parliament officieel voor geopend.
Hartelijk dank voor de aandacht.