Meer geld voor duurzaam waterbeheer
Commentaarstem: In Sneek, in Friesland, is een kleinschalig waterproject gestart. Door de inrichting van huizen aan te passen, wordt een duurzamer waterbeheer mogelijk gemaakt. Staatssecretaris Huizinga bracht een bezoek aan het project. Het afvalwater van 32 huishoudens wordt opgevangen en afgevoerd naar een installatie in een garagebox in de wijk. Het water wordt verwerkt en gezuiverd, zodat het kan worden hergebruikt.
Projectleider Meulman: Onder andere zijn we in staat om bijvoorbeeld energie te produceren in plaats van energie te consumeren. Daarnaast kunnen we een bijna gesloten nutrientenkringloop creeren. Nutrienten zijn eigenlijk voedingsstoffen, die een boer ook gebruikt om zijn land mee te bemesten. Stikstof en fosfaat onder andere. Aan de andere kant is het ook nog eens een keer mogelijk om het water dat hier uit komt te kunnen lozen op het oppervlaktewater.
Staatssecretaris Huizinga: Dit soort kleinschalige projecten zijn van groot belang omdat ze als pilot fungeren. Je kunt op deze manier kijken en testen of het idee wat je hebt echt uitvoerbaar is en echt werkbaar is, en als dan zoals nu blijkt dat het een heel goed idee is, dan kan het ook in een groter gebied gebeuren. Zoals hier in Sneek in een nieuwe woonwijk die gebouwd gaat worden, daar gaat dit principe voor het afvalwater ook toegepast worden.
Commentaarstem: Projecten zoals deze kunnen worden opgezet met subsidie van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. De staatssecretaris kondigde afgelopen vrijdag aan dat er nog eens veertig miljoen subsidie beschikbaar komt voor meer van dit soort initiatieven. Naast particuliere projecten, zoals in Sneek, zullen ook bedrijven aanspraak kunnen maken op dit geld.
Staatssecretaris Huizinga: Ik denk dat het bedrijfsleven daar veel gebruik van zal maken. Als je hier een goede manier vindt om met het eigen afvalwater om te gaan, om daar ook de stoffen die je kunt gebruiken uit te halen en mogelijk ook nog kunt gebruiken om energie op te wekken, dan heb je iets waar over de hele wereld vraag naar is. Dat je over de hele wereld kunt vermarkten.