Landelijk netwerk van antidiscriminatievoorzieningen in Nederland
In Nederland komt een landelijk netwerk van antidiscriminatievoorzieningen. Iedere burger moet in de tweede helft van 2009 in zijn of haar woonplaats terecht kunnen bij zo'n voorziening voor bijstand en advies als sprake van discriminatie. De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met een wetsvoorstel voor het landelijk netwerk van de ministers Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie en Ter Horst van Binnenlandse Zaken.
Tot voor kort kon minder dan de helft van de burgers in de eigen gemeente terecht bij een antidiscriminatievoorziening. Met het netwerk zorgt de wetgever ervoor dat er uiteindelijk voor iedereen in de gemeenten een laagdrempelige voorziening komt. De wet schrijft voor dat de voorziening de taak heeft onafhankelijke bijstand te bieden aan slachtoffers van discriminatie en ook het aantal meldingen over discriminatie registreert.
Inmiddels zijn de meeste gemeenten al vergevorderd met de opzet van het netwerk. Een groot aantal gemeenten (300 van de 441) is al concreet aan de slag gegaan met het realiseren van een antidiscriminatievoorziening. Minister Van der Laan draagt binnenkort het dossier over aan minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Deze zomer zal een landelijke publiekscampagne van start gaan om mensen te attenderen op het belang van het melden van discriminatieklachten.