Persconferentie na ministerraad van 6 februari 2009
Aan het begin van de persconferentie geeft minister-president Balkenende een toelichting op de besluitvorming in de ministerraad.
Minister-president Balkenende:
Goedemiddag, we zijn vandaag wat later begonnen met de ministerraad, dat heeft u waarschijnlijk al gehoord of begrepen. We zijn om 11.00 uur begonnen. Toen is minister Bos begonnen met de vergadering voor te zitten omdat ikzelf vanochtend bij mijn collega Gordon Brown was. En dat hing natuurlijk samen met het feit dat de afspraak die we eerder hadden deze week geen doorgang kon vinden. Daarover een paar dingen.
We hebben een indringend gesprek gehad met elkaar over de financieel-economische ontwikkelingen, de situatie in het Verenigd Koninkrijk en die in Nederland. Beide landen hebben een grote financiële sector en er zijn intensieve contacten tussen Nederlandse en Britse bedrijven. Op politiek gebied zitten we op veel onderwerpen op één lijn. Dat bleek ook vanochtend wel weer. Wanneer we spreken over die belangrijke onderwerpen als de financiële crisis, het klimaatbeleid, de positie van ontwikkelingslanden en de Millennium Ontwikkelingsdoelen, het energievraagstuk, dan hebben we veel zaken gemeen. We hebben het ook gehad over de ontwikkelingen op het gebied van vrije wereldhandel, de WTO-onderhandelingen. Ik heb ook nog gewezen op het gesprek dat ik vorige week heb gehad met Pascal Lamy in Davos.
En we hebben gesproken over de situatie in Afghanistan waarin we ook beiden actief zijn. Vanmorgen bleek eens te meer dat wij het eens zijn over de noodzaak het financiële stelsel te stabiliseren; over het werk dat ons te doen staat voor herstel van de economie, waarbij we nadrukkelijk oog moeten hebben voor de lange termijn; en over investeringen in vergroening, wat economische kansen biedt voor de toekomst. Ook - dat was ook een duidelijke stellingname vanochtend - moeten we alles zien te voorkomen wat neigt naar protectionisme, uiteindelijk pakt dat toch contraproductief voor iedereen uit. Ten slotte vragen zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk in de huidige kredietcrisis nadrukkelijk aandacht voor de positie van armere landen. Het is belangrijk al deze thema's gezamenlijk en in mondiaal verband te adresseren. Ze in samenhang te bezien. En een moment waarop dat zal kunnen, is natuurlijk de London Summit on Stability, Growth and Jobs die premier Brown op 2 april in Londen zal voorzitten. Het was een buitengewoon nuttig en goed gesprek, en dat in een prettige omgeving en een heel prettige sfeer. Na het ontbijt met mijn Britse collega ben ik natuurlijk zo snel mogelijk teruggevlogen naar Nederland, en ik heb het grootste gedeelte van de ministerraad kunnen voorzitten.
Dan een algemene waarneming bij de ministerraad. We hebben verschillende besluiten genomen die gericht zijn op investeringen in de ruimtelijk-economische kwaliteit van ons land en het wegnemen van economische knelpunten. Laat ik er een paar noemen.
We hebben samen met de transportsector een actieplan opgesteld om de top 15 van knelpunten snel op te lossen. Een belangrijk deel is het verminderen van de administratieve lastendruk. Dan denken we aan rittenregistratie en de enquêtedruk.
In de tweede plaats hebben we een besluit genomen om te starten met een tweede tenderronde van het Innovatieprogramma Kaderrichtlijn Water. Er is 40 miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering van innovatieve ideeën voor de verbetering van de waterkwaliteit.
In de derde plaats, we maken 110 miljoen euro vrij voor innovatieve energieprogramma's. Het gaat daarbij om investeringen in nieuwe technologieën, zoals materiaalontwikkeling voor zonnecellen, duurzame waterstofproductie en de ontwikkeling van lichtgewicht materialen om de kosten van windturbines te laten dalen.
En ten slotte, we stellen 28 miljoen euro beschikbaar uit de Nota Ruimte voor twee specifieke projecten, één in Maastricht en één in Zeeuws Vlaanderen, waarmee zowel wordt geïnvesteerd in natuur en milieu als in voorzieningen die de economische activiteit versterken.
En met die besluiten kunnen meerdere doelen tegelijk worden bereikt. Ten eerste wordt verder gewerkt aan verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van Nederland. Ten tweede wordt de administratieve lastendruk teruggedrongen en ten slotte - last but not least - zijn de investeringen die ermee gepaard gaan zeer welkom in het huidige economische klimaat.
Zomaar een indicatie van punten die ook iets zeggen over hoe je omgaat met de samenhang tussen innovatie, duurzaamheid, bevorderen ondernemerschap en economische activiteit. En het loopt een beetje vooruit natuurlijk op die besluiten waar we de komende tijd nog voor staan. Wanneer we straks de cijfers van het CPB hebben en ons verder zetten aan de besluitvorming op sociaal-economisch en financieel-economisch terrein. Dit waren enkele van de punten die vandaag aan de orde zijn geweest en nu kijken of u verder nog vragen heeft.