Laagverrijkt uranium in schroot gevonden
Bij het schrootbedrijf KMR Stainless BV in Dordrecht zijn in twee containers vier stukken schroot aangetroffen die zijn verontreinigd met laagverrijkt uranium. De Röntgen Technische Dienst (RTD) en het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben de verontreiniging onderzocht. De stukken schroot die nu tijdelijk zijn opgeslagen bij het RIVM zullen voor verwerking als radioactief afval worden overgedragen aan COVRA NV te Vlissingen.
Eind 2008 zijn er op het bedrijfsterrein van de firma KMR Stainless BV (KMR) in Dordrecht twee gesloten zeecontainers met roestvast staalschroot aangeleverd vanuit St. Petersburg (Rusland). Bij de aankomst en de behandeling van de twee ladingen schroot bleek een deel van de ladingen een verhoogd stralingsniveau te hebben. Van dit verhoogde stralingsniveau heeft KMR meteen aangifte gedaan bij de VROM-Inspectie.
In opdracht van KMR heeft de RTD de stukken schroot met een verhoogd stralingsniveau uit de ladingen afgescheiden en daarvan monsters genomen. Deze stukken schroot zijn vervolgens door de RTD verpakt en opgeslagen in de container voor besmet schroot bij KMR. Uit de analyse van de monsters door de RTD bleek medio januari dat een deel van de stukken schroot verrijkt uranium bevatten. De RTD heeft de VROM-Inspectie daarvan direct in kennis gesteld. In opdracht van de VROM-Inspectie heeft daarop het RIVM op het bedrijfsterrein van KMR verificatiemetingen uitgevoerd. Die metingen bevestigden dat vier stukken schroot inderdaad besmet zijn met verrijkt uranium.
De vier stukken zijn vervolgens voor nader onderzoek meegenomen naar het RIVM. Daar bleek dat twee stukken schroot (stukken buis) verontreinigd zijn met circa 4% verrijkt uranium. De twee andere stukken (onbekende voorwerpen) zijn verontreinigd met circa 13% verrijkt uranium.
De VROM-Inspectie heeft het Internationaal Atoomagentschap IAEA in Wenen van de vondst op de hoogte gebracht. Medewerkers van het IAEA en het Institute for Transuranium Elements (ITU, Joint Research Centre van de Europese Commissie) hebben op uitnodiging van de VROM-Inspectie in de eerste week van februari Nederland bezocht en op het RIVM monsters genomen van de objecten. Deze zullen bij het ITU nader onderzocht zullen worden waarbij geprobeerd wordt de herkomst van de objecten te achterhalen. Als dat lukt, geeft dat mogelijkheden om maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen. Dit onderzoek zal geruime tijd in beslag nemen.
Het transport van de ladingen schroot, het afscheiden van de besmette objecten en de opslag van de besmette objecten bij KMR hebben niet geleid tot risico's voor de volksgezondheid en de medewerkers van het bedrijf.