Kortere wachttijden schuldhulpverlening
Er moeten maximale wachttijden komen voor mensen die op de wachtlijst staan voor gemeentelijke schuldhulpverlening. Bij ‘bedreigende’ schulden, waarbij bijvoorbeeld energie en water afgesloten kunnen worden of huisuitzetting dreigt, is het uitgangspunt dat er helemaal geen wachttijd is. Op dit moment zijn de wachttijden voor schuldhulpverlening vaak te lang: mensen met schulden raken daardoor gedemotiveerd en haken af.
Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Klijnsma wil de maximale wachttijd vastleggen in nieuwe wettelijke regels voor gemeenten. Dat staat in de startnotitie die Klijnsma naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de startnotitie zet de staatssecretaris de hoofdlijnen uiteen voor de wettelijke regels voor de schuldhulpverlening. Klijnsma wil met deze wet de kwaliteit van de gemeentelijke schuldhulpverlening verbeteren. Nadat ze daarover met de betrokken partijen heeft overlegd, wil Klijnsma het wetsvoorstel aanbieden aan de Tweede Kamer in de tweede helft van 2009.
De staatssecretaris wil verder wettelijk vastleggen dat gemeenten iedereen met schulden helpen. Nu komt het voor dat gemeenten bijvoorbeeld mensen met een hoog inkomen, ondernemers of jongeren uitsluiten van hulp. Klijnsma overweegt nog of ze hierop één uitzondering maakt: mensen die steeds opnieuw hulp zoeken voor hun schulden. Aan de ene kant gaat hier om mensen die schulden blijven maken en een onevenredig groot beroep doen op de schuldhulpverlening. Aan de andere is het van belang ook deze groep hulp te bieden en te blijven betrekken bij de samenleving.
Ook zoekt staatssecretaris Klijnsma mogelijkheden om mensen met schulden ertoe te bewegen mee te werken aan schuldhulpverlening met een beloning of sanctie. Op dit moment kunnen gemeenten mensen met een bijstandsuitkering al een sanctie opleggen als ze niet mee werken aan schuldhulpverlening. De staatssecretaris overlegt met het UWV om dit ook mogelijk te maken voor mensen met een uitkering van het UWV.