Van Bijsterveldt stimuleert extra assistentie op scholen


Vanaf 2009 worden docenten uit het voortgezet onderwijs extra gestimuleerd om studenten uit het hoger onderwijs aan te trekken, de zogenaamde Persoonlijke Assistent Leraar (PAL).

Dat heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) vandaag bekend gemaakt. "Met de inzet van PAL-studenten kunnen docenten meer aandacht besteden aan taal, rekenen en bètavakken of leerlingen extra begeleiden die dat nodig hebben", aldus Van Bijsterveldt. De staatssecretaris trekt hiervoor 2 miljoen euro uit. Dit komt bovenop de 115 miljoen euro die het ministerie van OCW investeert om het taal- en rekenniveau te verhogen.

Door de inzet van PAL-studenten snijdt het mes aan meerdere kanten. De studenten maken op een positieve wijze vroeg kennis met het onderwijsvak, het vermindert de werkdruk onder docenten en er komt meer aandacht voor ondersteuning van de leerling. Bovendien nemen de PAL-studenten nieuwe inzichten vanuit hun studie mee waar zowel de docent als de leerling profijt van heeft. De staatssecretaris verwacht dat het beroepsimago van leraren onder de PAL-studenten zal toenemen. Van Bijsterveldt: "Met deze extra investering kunnen meer studenten ervaren dat het onderwijs een prachtig vak is. Dit kan naast de invoering van de educatieve minor leiden tot een toename van het aantal studenten dat kiest voor het vak van leraar".

De PAL-studenten ondersteunen bij taal, rekenen of bètatechnische vakken in de vorm van huiswerkbegeleiding, voorbereiding van praktijklessen techniek of ondersteuning van examenkandidaten. Scholen kunnen er ook voor kiezen meerdere PAL-studenten in te zetten voor een specifiek project. Studenten die als TaalPAL of RekenPAL aan de slag gaan, moeten minimaal een niveautoets rekenen of taal hebben gehaald. Voor de ondersteuning van leerlingen bij bètavakken moet de student een bètastudie volgen.

Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor de werving van de studenten en kunnen een subsidiebijdrage ontvangen. Daarvoor moet de school bereid zijn om minimaal twee jaar 0,3 fte beschikbaar te stellen voor de inzet van PAL-studenten. Het initiatief wordt mogelijk gemaakt door het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt en het Platform Bèta Techniek. Naast de 2 miljoen van het ministerie van OCW trekt het platform Bèta Techniek 1 miljoen euro uit voor de bèta-PAL.