Staatssecretaris Albayrak pakt misbruik Europa-route aan
Staatssecretaris Albayrak van Justitie wil tegengaan dat misbruik wordt gemaakt van de zogenaamde Europa-route. In aanvulling op maatregelen die schijnhuwelijken moeten tegengaan, stelt zij nieuwe eisen aan de relatie van niet-gehuwde partners die met een beroep op Europese regels in Nederland willen verblijven. Voortaan moeten zij aantonen dat de relatie duurzaam is, bijvoorbeeld omdat zij langer dan een half jaar samenwonen of samen een kind hebben. Dat schrijft de staatssecretaris vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het Europese vrije verkeer van personen wordt door de aanscherping niet aangetast.
Gemeenschapsonderdanen zijn meestal burgers uit een andere lidstaat van de Europese Unie die in Nederland verblijven, maar het kunnen ook Nederlanders zijn die in een andere lidstaat hebben gewoond. Op grond van de Europese richtlijn voor vrij verkeer van personen mogen zij en hun gezinsleden zich vrij in Nederland vestigen. De richtlijn maakt het mogelijk om op te treden tegen fraude en misbruik van dat recht. Nederland heeft al meerdere malen in Europa aangedrongen op een effectievere aanpak. Door nu ook strengere eisen te stellen aan een buitenhuwelijkse relatie tussen een gemeenschapsonderdaan en zijn buiteneuropese partner wordt het lastiger om met een beroep op EU-regels nationale toelatingsregels te omzeilen.
Naast de aanscherping van de regels voor ongehuwde partners pleit staatssecretaris Albayrak in Europa voor een systeem waarbij lidstaten registreren hoeveel buiteneuropese gezinsleden een beroep doen op het vrij verkeer van personen en elkaar daarvan op de hoogte houden. Hierdoor wordt het eenvoudiger om misbruik en fraude vroegtijdig te signaleren en tegen te gaan. Vooruitlopend hierop werkt de IND al samen met de immigratiediensten van België en Duitsland.
Ook voert de IND verschillende pilots uit om fraude op te sporen en aan te pakken. Zo heeft de IND vanaf juli tot december 2008 in samenwerking met de vreemdelingenpolitie Haaglanden en de gemeente Den Haag een pilot uitgevoerd met als doel het tegengaan van schijnrelaties tussen gemeenschapsonderdanen en buiteneuropese partners. In deze pilot werden 65 aanvragen geregistreerd, waarbij er in de helft van de zaken het vermoeden bestond van een schijnrelatie. Dit heeft in ruim tien zaken tot een afwijzing geleid. Deze gezamenlijke aanpak van fraude wordt stapsgewijs uitgerold naar alle IND-locaties.
Staatssecretaris Albayrak heeft de IND en het Wetenschappelijk Onderzoeks en Documentatie Centrum (WODC) van het Ministerie van Justitie de opdracht gegeven om een onderzoek naar de omvang en de samenstelling van de groep buiteneuropese gezinsleden van gemeenschapsonderdanen in te stellen.