Bijna kwart van de allochtonen heeft eigen woning
Het eigenwoningbezit onder Turken, Marokkanen en Surinamers stijgt snel, al is het nog veel lager dan onder autochtonen. Ook is de tevredenheid met de woning onder Turken en Marokkanen gestegen. Verder ervaren allochtonen geen discriminatie in de toegang tot sociale huurwoningen en tot koopwoningen.
Dit zijn enkele conclusies uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het rapport, met de titel 'Goede buren kun je niet kopen', geeft een beeld van de positie van niet-westerse allochtonen op de woningmarkt tussen 1998 en 2006. Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van de minister voor WWI.
Eigen woningbezit stijgt snel
Het eigen woningbezit onder Turkse Nederlanders steeg tussen 1998 en 2006 van 15 naar 26%; onder Marokkaanse Nederlanders van 3 naar 16% en onder Nederlandse Surinamers van 23 naar 33%. Onder autochtone Nederlanders steeg het van 53 naar 60%. Belangrijkste redenen om te kopen zijn de betere kwaliteit van koopwoningen, de betere buurten en de snellere toegang in vergelijking met een corporatiewoning.
Geen discriminatie
Allochtone Nederlanders ervaren nauwelijks nog discriminatie bij de verdeling van sociale huurwoningen. Niettemin is het lastig om in de Randstad aan een huurwoning te komen. Ook heeft een deel van de allochtone huurders het gevoel minder goed geïnformeerd te zijn. Reden: ze gebruiken minder regelmatig internet en hun familie en kennissenkring zijn minder goed op de hoogte van het woningaanbod en de geldende toewijzingsregels.
Segregatie hardnekkig
De segregatie in Nederlandse steden is hardnekkig. De concentratie van goedkope huurwoningen in bepaalde wijken verklaart de segregatie maar voor de helft. In gespreksgroepen met allochtone deelnemers is naar verklaringen gezocht. Daaruit komt het beeld naar voren dat Turken en Marokkanen enerzijds graag dichtbij familie en vrienden wonen, wat 'automatisch' leidt tot de keuze voor een gemengde wijk. Anderzijds bestaat angst te worden weggekeken uit een witte wijk..
Minister Van der Laan zal de uitkomsten van het onderzoek betrekken bij zijn reactie op het jaarapport integratie 2009 dat hij in de tweede helft van 2009 aan de Kamer aanbieden.