Illegaal hout mondiaal aanpakken
"We moeten het probleem van illegaal hout niet alleen in Europees verband, maar ook in mondiaal verband en in internationale fora aanpakken." Dit zei minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) na een debat over de voedselprijzen tijdens de eerste Landbouw- en Visserijraad van 2009. Deze werd afgelopen maandag, 19 januari, in Brussel gehouden.
Strijd tegen illegaal hout
Europees Commissaris Dimas van Milieu organiseerde een debat over een verordening gericht op de bestrijding van illegale houtkap en de handel in illegaal hout. Minister Verburg was blij dat dit onderwerp op de agenda stond. Nederland had hier al een paar keer om gevraagd. Verburg: "Dit debat is een eerste stap in de goede richting. We moeten het probleem van illegaal hout niet alleen in Europees verband, maar ook in mondiaal verband en in internationale fora aanpakken. En onszelf vragen stellen als: Wanneer is hout illegaal?."
Verburg benadrukte verder het belang van handhaving en sancties. En riep de commissaris en overige ministers op zoveel mogelijk aan te sluiten bij bestaande certificeringssystemen om buitensporige administratieve lasten te voorkomen.
De minister hoopt dat de Europese Commissie dit dossier voortvarend vervolgt.
Voedselprijzen in Europa
Europees Commissaris Fischer Boel van Landbouw heeft een presentatie gegeven over de voedselprijzen in Europa. In 2007 en 2008 waren de voedselprijzen eerst fors gestegen en in de loop van 2008 weer sterk teruggelopen. De Europese Raad heeft in juni vorig jaar aan de commissie gevraagd om de ontwikkeling van prijzen van landbouwgrondstoffen en voedsel goed in het oog te houden, het effect van speculatie op de prijzen van landbouwgrondstoffen te analyseren en de werking van de voedselvoorzieningsketen te onderzoeken.
Minister Gerda Verburg zei in het debat over voedselprijzen dat de commissie terecht concludeert dat de werking van de Europese voedselvoorzieningsketen moet worden verbeterd. "Dat kan door de keten meer concurrerend en efficiënter te maken. Ook moet de concurrentiekracht en het innovatievermogen van de landbouwsector worden versterkt", aldus Verburg.
Daarnaast vindt Verburg het belangrijk dat prijsdalingen zonder uitstel aan de consument worden doorgegeven en dat prijsstijgingen direct worden doorberekend aan de landbouwproducenten. Ook moet de afzetkracht van sommige sectoren worden versterkt. In de tuinbouwketen is bijvoorbeeld sprake van een oneerlijke verdeling van de winstmarges. "Zet de spotlights er maar op. Maak zichtbaar wat er met prijsbewegingen gebeurt", zo zei Verburg. "Transparantie leidt tot meer inzicht in landbouwgrondstoffen- en voedselprijzen."
Verburg waarschuwde wel dat het monitoren van prijzen niet mag leiden tot meer bureaucratie en administratieve lasten.
Het is de bedoeling dat de Europese Raad zich in december 2009 opnieuw over dit onderwerp buigt.
Exportsubsidies zuivel
Commissaris Fischer Boel gaf in antwoord op een verzoek van Polen, Letland en Slowakije aan dat zij exportsubsidies voor boter, magere melkpoeder en kaas wil instellen omdat de zuivelprijzen momenteel laag zijn. Verburg begrijpt de zorgen om de lage melkprijs maar is niet enthousiast over het instellen van exportsubsidies. "Tijdens de onderhandelingen over de evaluatie van het Europees landbouwbeleid, de health check, hebben we afgesproken zo veel mogelijk voor de wereldmarkt te gaan produceren. Ook in WTO-verband streven we naar het uitfaseren van handelsbelemmerende maatregelen", zei Verburg.
"Laten we eerst de andere instrumenten, zoals de particuliere opslagregeling voor boter en de interventie (het tijdelijk uit de markt halen) van boter en magere melkpoeder een kans geven. Bovendien is de bodem van de melkprijs in zicht. Ik vind exportsubsidies daarom voorbarig", aldus Verburg.
De meeste andere lidstaten zijn voor exportsubsidies. Het beheerscomité dat over zuivel gaat neemt waarschijnlijk deze week een besluit. En als er dan toch exportsubsidies komen, dan hoopt Verburg dat deze "zo lang als nodig en zo kort als mogelijk zijn".
Genetisch gemodificeerd raapzaad en genetisch gemodificeerde anjer
De landbouwministers konden geen gekwalificeerde meerderheid vinden voor of tegen toelating tot de Europese markt van ggo-raapzaad en een ggo-anjer. Het is nu aan de Europese Commissie om een besluit te nemen. Minister Verburg heeft voor toelating gestemd omdat de European Food and Safety Authority (EFSA) heeft geoordeeld dat de toelatingen veilig zijn voor mens, dier en milieu.