Start proeven dynamische snelheden
Wanneer het verkeersbeeld dat toelaat wordt vanaf vandaag op de A1 tussen Bussum en Muiderberg de snelheid verhoogd van 100 naar 120 km/u. Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft op dit traject het eerste experiment met dynamische snelheden gestart. In totaal wordt er op vijf trajecten geëxperimenteerd met dynamische snelheden. Doel hiervan is om sneller te rijden wanneer het kan en langzamer waar het moet.
Dynamische snelheden maken het mogelijk om de snelheidslimiet op wegen af te stemmen op de actuele omstandigheden op de weg. Aanpassing van de snelheidslimiet aan onverwachte en wisselende situaties zoals weer, drukte of een ongeval kan de verkeersveiligheid vergroten, de doorstroming verbeteren en de milieubelasting beperken. Het doel van de experimenten is om te kijken of dynamische snelheden in de praktijk zinvol, uitvoerbaar en begrijpbaar zijn voor weggebruikers.
Op de verschillende trajecten wordt met een ander doel geëxperimenteerd met dynamische snelheden. Zo staan de effecten op doorstroming centraal op de A1. Op de A12 (Voorburg stad uit) en A20 Rotterdam noordbaan zal zowel de doorstroming als de effecten op de luchtkwaliteit bepaald worden. Op de A58 (knooppunt de Baars-Goirle) wordt specifiek gemeten wat de gevolgen zijn voor de luchtkwaliteit. Hoe met dynamische snelheden ingespeeld kan worden op weersomstandigheden wordt onderzocht op de A12 tussen Gouda en Woerden richting Utrecht. Naar aanleiding van deze proeven zal bezien worden of bredere introductie van dynamische maximumsnelheden zinvol is. Naar verwachting zal dit ca. 2 jaar duren.
Weggebruikers worden ter plaatse geattendeerd op aangepaste maximumsnelheden door aanduidingen op de borden boven de weg of door wisselborden direct naast de weg. De borden boven de weg geven met een pictogram de reden aan voor de snelheidsaanpassing.
De trajecten zelf worden gemarkeerd met borden in de berm die aangeven dat er op het traject sprake is van een dynamische snelheidslimiet.Het overschakelen van een bepaalde snelheid gebeurt automatisch. Rekenmodules vertalen weers- of verkeersomstandigheden in signalen naar het systeem dat de maximumsnelheid bepaalt. Weggebruikers zien vervolgens boven of naast de weg welke maximumsnelheid geldt. Eén van de bronnen is bijvoorbeeld de buienradar van het KNMI. Ook voorspellingen van de luchtkwaliteit zullen worden gebruikt.