Rapportage coproducties 2007 naar de Tweede Kamer

De minister-president heeft het overzicht van de in 2007 op TV uitgezonden coproducties van overheid en omroep naar de Tweede Kamer gestuurd. Per 1 augustus 2008 is er een einde gekomen aan de overheidssponsoring van televisieprogramma's.

Hierbij ontvangt u als gebruikelijk het jaarlijkse overzicht van de coproducties die ministeries bij de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) hebben aangemeld en die in het afgelopen jaar zijn uitgezonden.

De RVD heeft de coproducties getoetst en een advies uitgebracht. Soms ging het advies gepaard met een verzoek om aanvullende informatie over productiekosten, financiering, uitzenddata en -tijden en de te gebruiken teksten in aankondiging en aftiteling. In bijlage 1 vindt u per ministerie een overzicht van de bij de RVD aangemelde en in 2007 uitgezonden coproducties.

Ministeries stoppen met financiering omroepprogramma's buiten Mediawet om

Per 1 augustus 2008 zijn de Aanwijzingen inzake coproducties en andere omroep­producties [1] ingetrokken. Daartoe is een regeling in de Staatscourant van 21 juli 2008 gepubliceerd.[2] Het kabinet heeft hiermee besloten dat de ministeries vanaf 1 augustus 2008 geen financiële bijdragen meer leveren die specifiek bedoeld zijn voor de vervaardiging van omroepprogramma's.[3] Zij doen dit niet aan omroepen, noch aan productiebedrijven, noch aan overige instellingen die werken met publieke middelen als de bestemming de vervaardiging van omroepprogramma's is. Voorts is besloten dat alle ministeries een beleidsregel gaan vaststellen die inhoudt dat zij geen gebruik maken van de bevoegdheid financiële bijdragen (in subsidie- of contractvorm) te leveren bedoeld voor de vervaardiging van omroepprogramma's.

Achtergrond kabinetsbesluit

Sinds 1981 bestaan er richtlijnen (later Aanwijzingen) voor coproducties. Deze regelen de mogelijkheid voor ministeries om in uitzonderingssituaties een financiële en inhoudelijke bijdrage te leveren aan omroepprogramma's. Coproducties worden gezien als een middel voor de rijksoverheid om dat deel van het publiek voor te lichten, dat langs andere wegen moeilijk bereikt kan worden. Ze geven bovendien de mogelijkheid om een boodschap onder de aandacht te brengen die in een Postbus-51-spot bijvoorbeeld moeilijker is te brengen. Het gebruik van dit communicatiemiddel blijkt echter in toenemende mate problematisch te zijn.

Alhoewel ze aan strikte regels gebonden zijn, komen coproducties met enige regelmaat in opspraak omdat zij zouden leiden tot aantasting van de onafhankelijkheid van de omroepen of tot ongewenste overheidsbeïnvloeding. Meerdere aanscherpingen van de regels hebben dit beeld niet kunnen wegnemen. De aanscherpingen van de regels hebben bovendien geleid tot een steeds meer complexe en lastig handhaafbare regelgeving, met interpretatieverschillen en oneigenlijk gebruik tot gevolg. Coproducties zijn bedoeld voor publieksvoorlichting, maar hebben in een aantal gevallen meer het karakter gekregen van een aanvullende inkomstenbron (subsidie) voor omroepen en productiemaatschappijen.

De rijksbrede taakstellingsoperatie ten slotte noopt tot terugdringen van uitgaven en bureaucratie. De rijksoverheid heeft in het kader van de taakstellingsoperatie aangegeven soberder te willen omspringen met communicatie-uitingen en zich vooral te bedienen van die uitingen die bewezen gericht en effectief zijn. Het voornemen bestond reeds om het aantal coproducties sterk te reduceren. Voor een verdeling van de resterende coproducties over de departementen moest nog een passend instrument gevonden worden. Dit instrument zou hoe dan ook nieuwe bureaucratie met zich meebrengen, juist door de gevoeligheid van de materie. Stoppen met coproducties maakt het zoeken naar dit instrument overbodig en voorkomt daarmee extra regels en nieuwe bureaucratie.

Afspraken met omroepen en producenten over het produceren van televisieprogramma's die nog onder de oude regeling zijn gemaakt, worden wel nagekomen. Dit betekent dat er in de loop van 2008 en in 2009 nog een aantal door ministeries gefinancierde programma's op televisie zullen verschijnen.

DE MINISTER-PRESIDENT,

Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende

[1] Regeling van 30 juni 2004, nr. 04R467628

[2] Regeling van 11 juli 2008, nr. 3067435, houdende intrekking van de Aanwijzingen inzake coproducties en andere omroepprogramma's.

[3] Dit geldt niet voor de omroepbijdragen die via de Mediawet worden geregeld

Bijlage 1 Overzicht van de bij de RVD aangemelde en in 2007 gerealiseerde coproducties tussen overheid en omroepen

Minsteries/ instelling

Aantal bij de RVD aangemelde en in 2007 gerealiseerde coproducties

BuZa

1

BuZa/ NCDO

15

BZK

1

EZ

3

LNV

4

OCW

2

VROM

8 *

VW

7

VWS

3

Totaal

 

44

 

* waarvan 2 samen met LNV en 1 samen met VW

Ministerie

 

Omroep

 

Titel en inhoud

 

BZ

EO

Vreemde Tralies

Vreemde tralies is een serie programma's waarin een Nederlandse gedetineerde in het buitenland centraal stond. Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor het verlenen van consulaire dienstverlening aan Nederlanders in het buitenland. Voorlichting vanuit BZ over dit onderwerp spitst zich toe op preventie (voorkomen dat nog meer Nederlanders in het buitenland vast komen te zitten) en verwachtingsmanagement (laten zien wat BZ wel en niet kan doen voor Nederlandse gedetineerden in het buitenland). Journalistieke berichtgeving over dit onderwerp gaat altijd over actuele dossiers en biedt (vrijwel) geen mogelijkheden om de rol van BZ (het brede kader) neer te zetten. Vreemde tralies biedt die mogelijkheid wel.

BZ/ NCDO

Llink/

De Nieuwe Omroep

De gebroken belofte

Documentaire over de herintroductie van traditionele landbouwtechnieken in India. Deze duurzame landbouwmethodes zorgen voor stabielere opbrengsten en daarmee de bestrijding van armoede bij boeren. Deze coproductie sluit aan bij het NCDO beleidskader 2003-2006 'Wereldburgerschap voor de Milleniumdoelen'. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft NCDO op basis van dit beleidskader een subsidiebeschikking toegekend voor het uitvoeren van draagvlakactiviteiten voor de periode 2003-2006.

BZ/ NCDO

HUMANISTISCHE OMROEP

Het verloren kind in mij

Een documentaire over genitale verminking bij vrouwen in Ethiopië. Deze coproductie sluit aan bij het NCDO beleidskader 2003-2006 'Wereldburgerschap voor de Milleniumdoelen'.

BZ/ NCDO

KRO

KidsXL

KidsXL is een scholenuitwisselingsproject tussen twintig basisscholen in Nederland en basisscholen in Afghanistan, Brazilië, India, Suriname en Zuid-Afrika. Het project bestaat uit een lespakket, website en televisieprogramma (het KidsXL journaal).

Deze coproductie sluit aan bij het NCDO beleidskader 2003-2006 'Wereldburgerschap voor de Milleniumdoelen'.

BZ/ NCDO

NPS

Lotsbestemming Surinaamse Indianen

Lange radiodocumentaire (60 minuten) over de leefsituatie van indianen in het (betwiste) grensgebied van Brazilië en Suriname. De perspectieven van de inheemse bevolking op de toekomst van hun leefgebied staat centraal, met bijzondere aandacht voor onderwijs en gezondheid.

Deze coproductie sluit aan bij het NCDO beleidskader 2003-2006 'Wereldburgerschap voor de Milleniumdoelen'.

BZ/ NCDO

NPS

Terug

Documentaire serie over de ervaringen van (uitgewezen) asielzoekers die terugkeren naar hun land van herkomst en daar een nieuw bestaan op willen bouwen. Er worden vier hoofdpersonen in vier verschillende landen gevolgd. De film gaat niet over asielproblematiek in Nederland, maar over de situatie in de landen van herkomst.

Deze coproductie sluit aan bij het NCDO beleidskader 2003-2006 'Wereldburgerschap voor de Milleniumdoelen'.

BZ/ NCDO

SALTO (Amsterdam)

TV&CO (Arnhem)

Den Haag TV

RTV Utrecht

TV Nijmegen

TV Lingewaard

Rotterdam TV

Bouwen aan de wereld

De verschillende rubrieken van het programma informeren over landelijke en lokale initiatieven voor ontwikkelingssamenwerking. Eén rubriek belicht elke aflevering een ander Milleniumdoel, een andere rubriek besteedt aandacht aan nieuwsberichten over internationale samenwerking die het normale nieuws niet halen. De programma's bestaan enerzijds uit landelijke rubrieken en anderzijds uit stadsgebonden, per regio apart geproduceerde rubrieken. Deze coproductie sluit aan bij het NCDO beleidskader 2007-2010 'Draagvlak voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling'. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft NCDO op basis van dit beleidskader een subsidiebeschikking toegekend voor het uitvoeren van draagvlakactiviteiten voor de periode 2007-2010.

BZ/ NCDO

NPS

AIDS Avenue

Een 50 minuten durend portret van de bewoners van een willekeurige straat in en sloppenwijk van Kaapstad. De camera volgt voorbijgangers tot in hun huizen en registreert hun problemen en plezier. Elk gezin in de straat heeft te maken met AIDS, geweld en drugs. Deze coproductie sluit aan bij het NCDO beleidskader 2007-2010 'Draagvlak voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling'.

BZ/ NCDO

MVS

(lokale zender in Amsterdam)

Seven years

Documentaire over de positie van homoseksuelen in Kenia. Deze coproductie sluit aan bij het NCDO beleidskader 2007-2010 'Draagvlak voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling'.

BZ/ NCDO

IKON

That's life

Televisiedocumentaire in road-movie stijl over de zoektocht van fotograaf Sander Veeneman naar vier kinderen die hij ongeveer tien jaar geleden fotografeerde. De kinderen van toen leefden in armoede. Hoe vergaat het hen nu? De zoektocht voert de kijker naar Zuid-Afrika, Peru, Mozambique/Malawi en Bangladesh. Deze coproductie sluit aan bij het NCDO beleidskader 2007-2010 'Draagvlak voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling'.

BZ/ NCDO

Omrop Fryslân

De Fryske dream

Televisiedocumentaire over de vele verschillende initiatieven van Friese burgers op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Deze coproductie sluit aan bij het NCDO beleidskader 2007-2010 'Draagvlak voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling'.

BZ/ NCDO

IKON

Stille rampen

Vijfdelige televisieserie met Paul Rosenmöller over 'Stille Rampen' in de wereld. De afleveringen hebben de volgende thema's: ontheemden door burgeroorlog in Colombia, boskap en CO2 problematiek in Kalimantan, extreme armoede in Niger, kinderleed in India en een nog oningevuld item. Deze coproductie sluit aan bij het NCDO beleidskader 2007-2010 'Draagvlak voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling'.

BZ/ NCDO

RTV Noord-Holland

Een antropologe in Afghanistan

In documentairevorm wordt de terugkeer van een ontwikkelingswerker/onderzoeker van Afghanistan naar Nederland gevolgd. De documentaire laat het dagelijks leven in Afghanistan zien en de verhouding tussen het traditionele kredietsysteem en introductie van microkrediet. Ook wordt de vraag gesteld wat het resultaat is van buitenlandse hulpinspanningen. Deze coproductie sluit aan bij het NCDO beleidskader 2007-2010 'Draagvlak voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling'.

BZ/ NCDO

MTV

6Pack Save the universe Suriname

In Suriname worden door het 6packteam lokale jongeren geselecteerd (de Suripackers) die aankaarten welke problemen er volgens hen bestaan in hun land en wat er aan gedaan wordt en kan worden. Met items over onder meer milieuvervuiling, relatie met het binnenland en racisme. Deze coproductie sluit aan bij het NCDO beleidskader 2007-2010 'Draagvlak voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling'.

BZ/ NCDO

RVU

Club van 100

Aflevering van de Club van100 waarin in een item aandacht wordt besteed aan een particulier initiatief in Nederland op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Deze coproductie sluit aan bij het NCDO beleidskader 2003-2006 'Wereldburgerschap voor de Milleniumdoelen'.

BZ/ NCDO

NMO

(Nederlandse Moslim Omroep)

Is dit de wil van Allah?

Gaat over de gezondheidszorg voor (terminale) patiënten in Marokko en Oost-Turkije. De nadruk ligt hierbij op de communicatie tussen arts en patiënt. Deze coproductie sluit aan bij het NCDO beleidskader 2003-2006 'Wereldburgerschap voor de Milleniumdoelen'.

BZK

TROS

Flikken Maastricht

Een dertiendelige politieserie, gemaakt in navolging van de Belgische politieserie Flikken. Elke aflevering behandelt een aparte casus (zoals delict, hulp- of noodsituatie) en heeft een positief einde. In iedere aflevering was bovendien een maatschappelijk thema verweven. In België heeft deze serie geleid tot een aantoonbaar, sterk verbeterd imago van de Belgische politie. De serie biedt de mogelijkheid de Nederlandse politie zichzelf goed te positioneren en te profileren als een professionele, waakzame en dienstbare organisatie. Daarnaast heeft de serie een aantal voor de politie in Nederland belangrijke thema's voor een groot publiek herkenbaar weergegeven, zoals geweld tegen de politie, diversiteit, discriminatie, grensoverschrijdende samenwerking.

EZ

KRO

Energy Survival

Real life registratie van een natuur toernooi waarin 5 teams van 3 scholieren van 11-12 jaar uit Nederland met elkaar de strijd aangaan. De spellen die de kinderen uitvoeren, zijn gebaseerd op energie en energiebesparing. EZ heeft geïnvesteerd in deze coproductie om jonge kinderen (8-12) te motiveren om na te denken over energie en energiebesparing - als onderdeel van het ebsparingsbeleid van EZ.

EZ

RVU

Buitenland? Buitenkans!

Buitenland? Buitenkans! was een thema-avond van de RVU over internationaal ondernemen met filmpjes, feiten & cijfers, tips en interviews over thema's als MVO, globalisering, internationale concurrentiekracht van Nederland. Tijdens de uitzending was op de achtergrond een telefoonpanel aanwezig. Na afloop is er een mogelijkheid tot chatten met een aantal deskundigen.

EZ heeft de coproductie ingezet om het bereik van voorlichting aan het Nederlandse bedrijfsleven te vergroten, en moeilijk te bereiken doelgroepen (startende ondernemers, allochtone ondernemers) te bereiken. Daarnaast omdat tv-programma's bij uitstek geschikt zijn om ondernemers zelf de boodschap te laten vertellen waardoor een enthousiasmerend effect ontstaat.

EZ/ Octrooibureau

SBS6

Het beste idee van Nederland

Ideeën/ontwerpwedstrijd.

Het ministerie wil met deze coproductie de bekendheid van het gebruik van octrooien verhogen en naamsbekendheid creëren van de naam Octrooicentrum Nederland.

LNV

NCRV

Nationale landschappen

Met een zesdelige televisieserie wordt de aandacht van het grote publiek gevestigd op de Nationale Landschappen. De serie laat de specifieke kenmerken van deze gebieden zien. De centrale vraag is steeds waarom deze gebieden zo uniek zijn hoe in de toekomst het bijzondere karakter kan worden behouden dankzij de speciale nieuwe status. Verder is er aandacht voor de ontstaansgeschiedenis, het gebruik door de eeuwen heen en de uitdagingen/problemen/kansen in elk van de gebieden. Reden voor het ministerie om in deze coproductie te investeren is aandacht onder een breed publiek voor het behoud van de Nationale Landschappen.

LNV

Llink

Mc Donalds Kitchen

Een 13-delig kookprogramma over koken zonder vlees of vis. Met deze coproductie wil het ministerie de biologische landbouw bevorderen. Deze serie was gericht op de bewuste consument, om te laten zien dat eten zonder vlees of vis ook gevarieerd, gezond en lekker kan zijn.

LNV

RTL Nederland

Food & Fit (april)

Twee items (in een winkel en bij een boer) in een aflevering van dit tiendelig kook/lifestyle programma, waarin de kijker aan de weet komt hoe je snel en gemakkelijk gezonde maaltijden bereidt. Met deze coproductie wil het ministerie de biologische landbouw bevorderen. De context van deze items was het platteland, de herkomst van het voedsel. Voor de gemiddelde consument, om aan te geven dat biologische producten gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

LNV

RTL Nederland

width: 53%; >

Food & Fit (oktober)

Twee uitzendingen van een tiendelig kook/lifestyle programma, waarin de kijker aan de weet komt hoe je snel en gemakkelijk gezonde maaltijden bereidt. Met deze coproductie wil het ministerie de biologische landbouw bevorderen. De context van deze items was de stedelijke omgeving. Voor de gemiddelde consument, om aan te geven dat biologische producten gemakkelijk te bereiden zijn.

OCW

Teleac/NOT

Hoe? Zo!

Hoe?Zo! is een wetenschappelijke quiz met een amusementskarakter. Wetenschappelijke dilemma's worden uitgelegd in de vorm van een spelletje. Zo wordt wetenschap toegankelijk gemaakt voor een groter publiek. Het programma draagt in die zin bij aan het beleid voor wetenschap- en techniekcommunicatie.

OCW

NPS

Nationale Rekentoets

Finale test nationale rekenvaardigheid in vorm van televisiespel. Het ministerie investeert in deze coproductie vanwege de aandacht voor het belang van reken- en taalvaardigheid als onderdeel van het beleid rond de verhoging van de kwaliteit van het onderwijs.

VROM/V&W

RTL 7

Prautotype

Het programma bestaat uit 13 afleveringen van 23 minuten. In de afleveringen gaat een team van technici en een team van designers aan de slag om een auto te bouwen. De auto heeft een onderscheidend design en wordt gebouwd met milieuvriendelijke, schone en innovatieve toepassingen. Het gehele proces van chassis tot conceptcar wordt in beeld gebracht. Het einddoel van het programma is de kijker bewust te maken van het belang om te kiezen voor milieuvriendelijke toepassingen en milieuvriendelijk autorijden. Daarbij moet het bedrijfsleven geïnspireerd worden om schone, milieuvriendelijke en innovatieve producten en kennis te ontwikkelen voor de mobiliteitsbranche.

VROM

AVRO

De gouden piramide

Portretten van vijf genomineerde opdrachtgevers en hun projecten aan de hand van de bezoeken die de jury van de Gouden Piramide 2007 heeft gebracht aan de genomineerde opdrachtgevers. Het stimuleren van goed opdrachtgeverschap voor de kwaliteit van de gebouwde omgeving vormt een belangrijke pijler van het rijksarchitectuurbeleid.

VROM

NPS/ radio 3FM

Noordpool FM

Noordpool.fm is een cross media project om een jonge doelgroep (15 - 25 jaar) bewust te maken van de klimaatveranderingen en hen aan te sporen om in actie te komen. Michiel Veenstra (dj 3FM) zat een week op de Noordpool om te laten zien hoe het met de noordpool is gesteld nu het klimaat verandert. Hij mocht mee met Ben en Jerry's Climate Change College, mits hij 10.000 virtuele expeditieleden te wierf. Deze expeditieleden konden zich aanmelden op Noordpool.fm en werden zo lid van een 'community'. Zij konden door middel van energiebesparende acties poolpunten sparen. Hiermee maakten ze kans op prijzen, waaronder de energiebox van VROM.

VROM

SBS6

De Tuinruimers

Interactie binnen een groep vriendinnen van Turkse en Nederlandse afkomst staat centraal in deze aflevering. Hoofdrolspeelster Hanife heeft MS en wordt door haar vriendinnen en Tuinruimers geholpen met het opknappen van haar dakterras.

Deze coproductie is tot stand gekomen in het kader van de integratiecampagne (de &-campagne).

VROM

SBS6

Piets weerbericht

Twee keer een weersvoorspelling door Piet Paulusma vanaf een locatie in Nederland. In beide gevallen bezoekt hij een goed voorbeeld van positieve interactie tussen mensen van verschillende culturen. Piet stelt in het kader van de &-campagne een aantal korte vragen de mensen die bij deze voorbeelden betrokken zijn. Deze coproductie is tot stand gekomen in het kader van de integratiecampagne (de &-campagne).

VROM

RTL en SBS

Energielabel voor woningen

Via 3 items (max. 3 minuten per stuk) en 6 gebruiksmomenten (maximaal 1 minuut per keer) wordt het energielabel in verschillende uitzendingen op een natuurlijke manier onder de aandacht gebracht: de verplichting die 1 januari 2008 ingaat, wat het energielabel inhoudt en welke energiebesparende maatregelen tot een hoger energielabel kunnen leiden.

VROM/LNV

NCRV en provinciale omroep L1

Waterwegen in Limburg

De tv-serie gaat over industrie, landschappen, natuur, cultuur, mensen, water, land- en bosbouw, toerisme en recreatie in Limburg. Doel is mensen bewust te maken van water en hun omgeving. De Maas is deel van de ruimtelijke hoofdstructuur en met name in Limburg is er veel gedaan op het gebied van water.

VROM/LNV

SBS6

Ronde van het Groene Hart

 

Live-uitzending van de wielerronde van het Groene Hart, met daarin een filmpje over het Groene Hart waarin duidelijk wordt dat de overheid het Groene Hart in de toekomst wil verder ontwikkelen als een gebied waar kan worden gewoond, gewerkt en gerecreëerd. Daarbij wordt gezocht naar een balans met de specifieke landschappelijke kwaliteiten van het gebied. En het cultuurhistorische karakter.

VW

AVRO

Blik op de weg

De belijning op niet-snelwegen wordt de komende jaren drastisch veranderd. Daarvoor is een richtlijn Essentiële herkenbaarheidskenmerken opgesteld. Door middel van belijning kan de automobilist zien welk gedrag (snelheid en inhalen) er op dat type weg van hem of haar verwacht wordt. Blik op de weg wordt goed bekeken door weggebruikers en heeft een goed podium geboden om hen over de nieuwe belijning te informeren.

VW

SBS6

Nationaal verkeersexamen

Vier bekende Nederlanders doen in de live-uitzending theorie-examen. Als zij daarvoor slagen, stappen zij direct in de auto voor het praktijkexamen. In de studio zijn diverse beroepsgroepen aanwezig die ook aan het theorie-examen deelnemen. Het publiek op de tribune en de kijkers thuis kunnen eveneens meedoen met het theorie-examen. De uitzending werd afgewisseld door een aantal informatieve filmpjes over diverse onderwerpen, betrekking hebbend op verkeer en vervoer.

VW

MTV/ Networks

Bikes and helmets

Uit onderzoek blijkt dat bij de doelgroep 'jongeren van 16-20 jaar' helmgebruik een probleem is. De helm wordt niet gedragen, óf niet juist gedragen.

Bikes and helmets is een tv-programma waarin in eerste instantie veilig verkeersgedrag centraal staat. Het dragen van een helm loopt er als rode draad doorheen.

VW

RTL

Bestemming Nederland

Bestemming Nederland is een human interest tv-programma over vakantie en recreatie in Nederland. Iedere provincie, regio, streek en stad komt aan bod.

Rijkswaterstaat is bezig met groot onderhoud aan de Nederlandse snelwegen. Om de verkeershinder zo veel mogelijk te beperken vinden de werkzaamheden zo veel mogelijk op minder drukke tijdstippen plaats. Maar dit zijn de tijdstippen waarop men erop uit trekt voor korte vakanties en dagjes uit. Met onder meer dit programma wil Rijkswaterstaat mensen goed voorbereid op weg sturen (van A naar Beter)

VW/ RWS

Holland Media Groep

(RTL 7)

Nederland onderweg

Achtergronden van bouw en onderhoud aan snelwegen, spoor- en waterwegen. Achtergronden van techniek langs de snelweg (informatiesystemen). Het hoe en waarom van veiligheidsmaatregelen. Hoe gaan we om met onze leefomgeving in relatie tot infrastructuur. De mens staat als rode draad in de serie centraal. Dat wil zeggen de mensen die de werken uitvoeren en aan de andere kant de weggebruiker en vaarweggebruiker. (Van A naar Beter)

VW/ RWS

RTL 7

VakwerkNL

In acht afleveringen zal aandacht worden besteed aan de missie van Rijkswaterstaat: "Droge voeten, voldoende en schoon water , vlot en veilig verkeer over wegen en water en betrouwbare informatie, nu en in de toekomst".

V&W/ SenterNovem

Veronica

Stille banden (in De grote beurt)

In 2 afleveringen worden stille banden onder de aandacht gebracht van de kijkers, in het kader van een campagne die als doel heeft het gebruik van stille banden te stimuleren.

VWS

RTL Nederland

Kies beter

Het programma heeft als doel Nederlanders bewust te maken van het feit dat zij zelf keuzes kunnen maken over de zorg die zij nodig hebben. Centrale boodschappen zijn: vanuit patiëntenperspectief bekeken, keuzes zijn mogelijk, u speelt daarbij zelf een grote rol, dit zijn de stappen die u kunt ondernemen, waar betrouwbare en onafhankelijke informatie te vinden, onder andere op kiesBeter.nl. Dit in het kader van voorlichting rond het nieuwe zorgstelsel.

VWS

Omroep MAX

Nationaal Zorgspreekuur

Wat speelt er in de verpleeghuiszorg? Welke veranderingen zijn er afgelopen jaren in gang gezet (cultuuromslag) en welke resultaten heeft dat opgeleverd? Dit is geënt op het verbeterprogramma Zorg voor Beter van het ministerie van VWS in samenwerking met de sector.

VWS/ ZonMw

NCRV

Babyboom

Babyboom is een programma naar een voorbeeld van de BBC. 100 stellen met een kinderwens worden een jaar lang gevolgd. Boodschap is, dat kinderen krijgen geen vanzelfsprekende kwestie is. VWS ondersteunt dit programma financieel om de gezonde leefstijl en in het bijzonder gezond zwanger zijn te stimuleren.