Overheid draagt twee ING-commissarissen voor

Peter Elverding en Lodewijk de Waal worden door de staat voorgedragen voor de Raad van Commissarissen van ING Groep. Dit heeft minister Wouter Bos van Financiën woensdag 22 oktober bekend gemaakt in de Tweede Kamer.

De voordracht is een uitvloeisel van de afspraken die afgelopen zondag zijn gemaakt in het kader van de versterking van het kernkapitaal van de bank-verzekeraar met euro10 miljard.

Peter Elverding (1948), oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, is al sinds 2007 lid van de Raad van Commissarissen bij ING Groep. Oud-FNV-voorzitter Lodewijk de Waal (1950) is thans algemeen directeur van Humanitas. Samen krijgen zij een vetorecht op fundamentele beslissingen die betrekking hebben op substantiële overnames en investeringen waarmee meer dan 25% van het eigen vermogen is gemoeid Dat vetorecht is ook van toepassing op het verhogen of verlagen van het uitstaande kapitaal en op voorstellen aan aandeelhouders om beloningregelingen te veranderen. Bovendien treden Elverding en De Waal toe tot de Audit Committee, de Remuneration and Nomination Committee en de Corporate Governance Committee van de Raad van Commissarissen.

Elverding vervult commissariaten bij Océ (voorzitter), bij SHV, Q-Parks (vice-voorzitter) en Campina. Daarnaast is hij voorzitter van de Raad van Toezicht bij de Universiteit van Maastricht en lid van de Raad van Toezicht bij de transnationale Universiteit Limburg.

De Waal was tot mei 2008 lid van de Raad van Commissarissen van de ontwikkelingsbank FMO. Thans is hij commissaris van het pensioenfonds PGGM. Daarnaast vervult hij nevenfuncties in de sfeer van ontwikkelingssamenwerking en bij tal van sociaal-culturele organisaties.