Pilot camera's op ambulances
De pilot camera’s op ambulances, met financiering van BZK, is van start gegaan. Er zijn vier regio’s die deelnemen: Den Haag, Rotterdam en de particuliere ambulancediensten UMCG Drenthe en het Verenigd Ziekenvervoer in Amsterdam. Met de jaarwisseling zijn Den Haag UMCG Drenthe al gestart met een pré-pilot. In deze regio’s zijn twee ambulances uitgerust met camera’s om de kwaliteit en bruikbaarheid van de techniek te testen. Bij een positief resultaat worden ook de andere ambulances en de andere deelnemende regio’s uitgerust met camera’s.
Doel en reikwijdte pilot
Naast de preventieve werking die camera’s kunnen hebben is het doel van de pilot nagaan of camerabeelden een bijdrage kunnen leveren aan de opsporing, vervolging en veroordeling van daders van agressie en geweld tegen ambulancepersoneel en ambulancematerieel. Daarbij hopen we dat de veiligheidsbeleving van ambulancepersoneel verbetert.
Looptijd
De verwachte looptijd van de pilot is een jaar. Aan het eind van de pilot wordt het traject geëvalueerd door de betrokken regio’s en door een extern onderzoeksbureau. Aan de hand van deze uitkomst van de pilot en de kosten van de inzet van camera’s wordt bekeken of het plaatsen van camera's op ambulances landelijk kan worden voortgezet.
Begeleiding van de pilot
Een juridische, operationele en een begeleidingscommissie zijn actief voor de inrichting en begeleiding van de pilot. Van elk van de deelnemende regio’s zijn de ketenpartners gemeente, politie, openbaar ministerie en de regionale ambulancedienst betrokken. Daarnaast zijn het Parket-Generaal en de ministeries VWS, Justitie, BZK en de koepelorganisaties Ambulance Zorg Nederland en de Voorziening tot Samenwerking Politie Nederland betrokken bij de pilot. De kaders voor registratie en gebruik van de camerabeelden zijn opgesteld door de ministeries VWS, Justitie en BZK en het Parket-Generaal.
Meer weten?
Neem contact op met het programmateam Veilige Publieke Taak (070) 426 60 48.