Vragen van de Vaste commissie voor VWS en van het lid Schippers over de "donorpolis"

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DZ-CB-U-2901776

14 januari 2009


Geachte voorzitter, Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Vaste commissie voor VWS over het voorstel van enkele zorgverzekeraars voor een zorgpolis voor orgaandonatie.


Hoogachtend,
de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
dr. A. Klink


1.
Wat is precies de motivatie van de zorgverzekeraars om dit voorstel te doen? Welke voordelen worden gezien?

1.
De zorgverzekeraars die deze polis aanbieden zeggen daarmee te willen bijdragen aan het oplossen van het tekort aan orgaandonoren. Ook aspecten als imago en marktaandeel zullen hierbij een rol spelen. De afwegingen die de betreffende zorgverzekeraars in dit geval hebben gemaakt, verschillen naar mijn indruk niet van die bij andere collectieve verzekeringen.

2.
Draagt het voorstel bij tot meer geregistreerde donoren?

2.
Ik verwacht niet dat dit voorstel het tekort aan donororganen zal oplossen. Ik verwijs daartoe naar de antwoorden op de door mevrouw Schippers gestelde vragen 6 en 9. Overigens laat het aantal registraties in het donorregister een (tijdelijke) toename zien vanaf 28 november. Het is niet met zekerheid te zeggen in hoeverre deze toename in het aantal registraties toe te schrijven is aan het voorstel van de zorgverzekeraars of aan het huis-aan-huis-blad Teuntje dat op 27 november onder zes miljoen huishoudens is verspreid.

3.
Hoe verhoudt het voorstel zich tot de privacywetgeving?

4.
Iemand die vandaag niet geregistreerd is, kan dat morgen wel zijn. Hoe wordt de actuele situatie in de gaten gehouden?

3 en 4 .
Voor het verkrijgen van de collectieve korting volstaat de verklaring van verzekerden zelf dat men geregistreerd is in het donorregister. Controle daarop (door de verzekeraar) vindt niet plaats en is ook niet mogelijk, omdat de gegevens van mensen die in het donorregister geregistreerd staan nooit bekend worden gemaakt aan een ander dan de geregistreerde zelf en de behandelend arts in geval van een eventuele donatie.
Van strijd met de privacywetgeving, of het volgen van de actuele situatie, is dus geen sprake.

5.
Vindt u dit ten principale passen binnen de zorgplicht van zorgverzekeraars op basis van de Zvw?

5.
Het aanbod van de betreffende verzekeraars is een gewone collectieve zorgverzekering, die voldoet aan de eisen die hiervoor in de Zvw zijn gesteld, en doet geen afbreuk aan de zorgplicht van zorgverzekeraars. Ik moge daartoe verwijzen naar het de antwoorden op de door mevrouw Schippers gestelde vragen 2, 3, 7 en 8.

6.
Kunt u aangeven wat zorgverzekeraars bereid zijn te doen voor donoren die bij leven een orgaan afstaan?
7.
Zijn zorgverzekeraars bereid een overlijdensrisicoverzekering aan te bieden aan donoren bij leven?

6 en 7.
Het aanbod van de verzekeraars heeft betrekking op de registratie in het donorregister en hier worden enkel wilsbeschikkingen in geval van donatie na overlijden geregistreerd.

Ik heb op dit moment geen informatie over hoe de zorgverzekeraars donoren die bij leven een orgaan afstaan tegemoet komen. Ik hoop echter dat zorgverzekeraars zich binnen de grenzen van artikel 2 van de Wet op de orgaandonatie bezinnen op hun mogelijkheden om die donoren tegemoet te komen.

Overigens heb ik uw Kamer reeds toegezegd (Kamerstukken II, 2008/09, 28 140, nr. 65) dat ik ook zelf nader onderzoek zal doen naar (uitgebreidere) mogelijkheden van een arbeidsongeschiktheids- en overlijdensrisicoverzekering voor donoren die bij leven een orgaan afstaan en onverhoopt complicaties van de donatie ondervinden.

8.
Wat is het verschil tussen de ‘donorpolis’ ten opzichte van andere zorgpolissen die aan een collectief worden aangeboden?

8.
Het aanbod voldoet aan de eisen opgenomen in artikel 18 Zvw, en wijkt hierin niet af van andere collectieve zorgverzekeringen. Ik verwijs overigens naar het antwoord op de door mevrouw Schippers gestelde vraag 2.