Nieuwe geluids- en lichtsignalen maken hulpdiensten opvallender
De vertrouwde sirene die naderende hulpdiensten verraadt, wordt met ingang van 1 maart vervangen door een tweetonige sirene die duidelijker hoorbaar is.
De huidige regeling voor optische en geluidssignalen is na ruim 10 jaar aan vervanging toe. De tweetonige sirenes van politie en brandweer en de drietonige sirene van ambulances hebben aan effectiviteit verloren doordat auto’s steeds beter geïsoleerd zijn. De nieuwe sirene kent een lage toon van 375 hertz en een hoge toon van 500 hertz en mede vanwege het toenemende verkeer wordt het minimale volume verhoogd van 100 naar 110 dB. Met de invoering van één uniforme sirene verdwijnt dus ook het onderscheid tussen de geluiden van verschillende hulpdiensten.
De keuze voor uniforme technische eisen aan het wagenpark van de hulpdiensten komt voort uit aanbevelingen uit het rapport ‘Voorrangssignalen tegen het licht gehouden’ van de Werkgroep optische en geluidssignalen die door vijf ministeries, de hulpdienstensector en het Openbaar Ministerie in het leven is geroepen. De nieuwe standaard voor de sirene is mede op advies van TNO ontwikkeld.
Verlichting
Ook aan de lichtarmaturen (zwaailichten, flitslichten en lichtbalk) worden nieuwe eisen gesteld. Deze worden uitgevoerd in een vastgestelde kleur blauw. Daarnaast wordt ook een geel zwaai- of flitslicht verplicht gesteld.
De Regeling Optische en Geluidssignalen voorziet niet alleen in technische eisen, maar ook in gedragsregels, zoals de voorwaarden waaronder sirene en zwaailichten gevoerd mogen worden. Vanwege de uiteenlopende taken van de verschillende diensten, is elke hulpdienst verplicht zijn eigen criteria en gedragsregels vast te leggen in een zogeheten brancherichtlijn.
Nieuwe voertuigen van hulpdiensten worden vanaf 1 maart uitgerust volgens de nieuwe regeling. Het bestaande wagenpark mag tot 2014 omgebouwd worden om aan de nieuwe eisen te voldoen.