Antwoorden op kamervragen van Leijten over de bezuinigingen op de thuiszorg van 110 miljoen euro
Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over de bezuinigingen op de thuiszorg van 110 miljoen euro (2009Z00141 / 2080909140).
Vraag 1
Is het waar dat u op zoek bent naar een nieuwe manier van bezuinigen in de thuiszorg? 1) Kunt u uw antwoord toelichten?
Antwoord 1
Nee. De specifieke bezuiniging op de thuiszorg (tarief Persoonlijke verzorging (PV) en ondersteunende begeleiding (OB)) van euro110 mln. staat niet ter discussie. Deze maatregel is in 2007 vastgelegd en leidt in 2008 tot een beoogde opbrengst van euro115 mln. en in 2009 van euro 110 mln. De ombuiging werkt daarna structureel door. Het geschil met Actiz had betrekking op de wijze waarop de bezuiniging wordt geëffectueerd.
Vraag 2
Klopt de uitspraak dat mogelijk de structurele tariefkorting van 3,5% op de tarieven in de thuiszorg doorgaat? Zo ja, hoeveel bezuiniging zou dit opleveren?
Antwoord 2
Het is juist dat de structurele tariefkorting van 3,5% (op prestaties PV en OB) wordt gehandhaafd. In combinatie met een meer doelmatige zorginkoop, leidt dit, zoals hierboven aangegeven, tot een bezuiniging van euro 110 mln. in 2009.
Vraag 3
Is het waar dat door de invoering van de bonus-malusregeling vorig jaar 115 miljoen euro is bezuinigd? Zo ja, waarom moet er verder bezuinigd worden? Zo nee, hoeveel heeft deze regeling dan opgebracht?
Antwoord 3
De verwachting is dat er door een meer doelmatige zorginkoop en de tariefkorting van 3,5% een bezuiniging is gerealiseerd van euro 115 mln in 2008 (zie vraag 1). De definitieve effecten die in 2008 zijn gerealiseerd worden bekend bij de eindafrekening AWBZ 2008, die door de NZa in het voorjaar wordt uitgevoerd.
Omdat sprake is van een structurele ombuiging zal in 2009 eveneens een vergelijkbaar bedrag moeten worden gerealiseerd door de tariefkorting en het voortzetten van de doelmatige zorginkoop. Er zal geen aanvullende bezuiniging op dit terrein worden geïntroduceerd.
Zoals u weet heb ik wel aanvullende maatregelen genomen in het kader van de functie Begeleiding. Deze maatregelen staan echter los van deze specifieke prijsmaatregelen (PV en OB)
Vraag 4
Klopt de indruk dat het verlies van de rechtszaak van Actiz niet is voorbereid op het ministerie van VWS? Zo ja, waarom is de door Actiz aangespannen rechtszaak onderschat? 2)
Antwoord 4
Mijn verwachting was dat de voorzieningenrechter VWS de eis van Actiz zou afwijzen. Op voorhand was echter duidelijk welke stappen zouden moeten worden gezet indien de rechter de eis van Actiz (gedeeltelijk) zou toewijzen. In dat geval moet de NZa worden verzocht de beleidsregel ‘extramurale zorg’ aan te passen, zodat het bonusmalussysteem ook in 2009 van kracht is. Dat heb ik vervolgens ook gedaan.
Ik deel niet uw mening dat sprake is geweest van onderschatting en het niet voorbereid zijn op de nu ontstane situatie na de uitspraak van de voorzieningenrechter.
Vraag 5
Heeft u overwogen niet te bezuinigen op de thuiszorg, omdat de sector in financieel zwaar weer zit? Kunt u uw antwoord toelichten?
Antwoord 5
Nee dat heb ik niet overwogen. Gezien het vraagstuk van de betaalbaarheid van de AWBZ ben ik van mening dat ook de thuiszorg een bijdrage moet leveren.
Vraag 6
Kunt u deze vragen vóór dinsdag 13 januari 2009 beantwoorden?
Antwoord 6
Ja.
1) www.ad.nl, 5 januari 2009: “Ministerie: ‘Nieuwe bezuinigingen op thuiszorg’”
2) www.trouw.nl, 5 januari 2009: “Rechter haalt streep door bezuiniging thuiszorg”