Opening zeewaterwarmtecentrale Duindorp
Toespraak van minister Van der Laan bij de opening van de zeewaterwarmtecentrale in Duindorp (Den Haag) op 12 januari 2009.
Beste mensen,
De bouw van het pal aan zee gelegen Duindorp begin twintigste eeuw was een mijlpaal in de sociale geschiedenis van Nederland. Voor het eerst werden er huizen voor vissers gebouwd die aan de eisen van de Woningwet voldeden. Daarmee begint de bijzondere geschiedenis van deze wijk. En ook vandaag met de opening van deze zeewaterwarmtecentrale - wordt weer een nieuw hoofdstuk geschreven in de geschiedenis van Duindorp.
De betrokkenheid van de Duindorpers met hun wijk is groot. Elke Duindorper heeft bij elke straathoek, elk huis, elke winkel of elke stoeptegel zijn of haar herinnering. Ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat de renovatie en vernieuwing van deze wijk tot veel emoties heeft geleid. Uiteindelijk is in samenspraak met de bewoners is besloten tot een ingrijpende wijkverbetering. Er komen ruime, betaalbare woningen, comfortabel met een zogeheten goed binnenklimaat. De nieuwe woningen zijn heel goed geïsoleerd en flink zuiniger dan de gemiddelde nieuwbouwwoning van dit moment. Het toepassen van nieuwe technieken brengt helaas wel eens kinderziektes met zich mee. Ik vertrouw erop dat deze snel verholpen zullen zijn.
De betrokkenheid van Vestia met dit project komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Deze corporatie heeft duurzaamheid hoog in haar vaandel staan. Zij heeft ook bij andere projecten elders al bewezen serieus werk te maken van duurzaamheid. Projecten waarbij zowel mens, markt als milieu winnaar zijn. Het is prima dat Vestia goed heeft geluisterd naar de bewoners die graag terug willen komen in hun eigen wijk.
Bewonersparticipatie speelt een belangrijke rol in de verbetering van Duindorp en dat verdient alle lof. En bij de herstructurering van de wijk is de échte dorpssfeer behouden. Dát vind ik nou een mooi voorbeeld van sociale duurzaamheid.
Ook heeft de corporatie gekozen voor een evenwichtige verhouding tussen koop en huur en tussen de verschillende typen woningen. Bij de wijkverbetering van Duindorp krijgt energie, in dit geval duurzame energie, veel aandacht. Uiteraard ondersteun ik dat van harte.
Zeewater
Het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen door meer energiebesparing en inzet van duurzame energie is een prioriteit voor het kabinet. Duurzaamheid is dus de rode draad binnen het project Duindorp, met de schijnwerper op energie. Uniek is de winning van warmte uit zeewater in deze centrale, een échte wereldprimeur.
De zeewaterwarmtecentrale levert een grote bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot door het gebruik van warmte uit zeewater om woningen te verwarmen. De combinatie van de energiezuinige huizen in Duindorp met deze centrale zorgt voor een CO2-uitstoot die ongeveer de helft lager is dan bij een gemiddeld woningnieuwbouwproject. Dat is een mooie stap in de richting van energieneutrale nieuwbouw die het kabinet als doel heeft voor 2020.
Tot slot. Opdrachtgever Vestia Den Haag Scheveningen, Ceres Projecten en andere betrokkenen verdienen alle lof voor dit project. Ook overheden in dit geval de gemeente Den Haag en het ministerie van Economische Zaken hebben met hun financiële bijdrage een steentje bijgedragen.
Ik wens u allen een succesvolle voortgang van de woningbouw in Duindorp. Ik vertrouw erop dat de huidige en uiteraard ook de toekomstige kopers en huurders veel duurzaam woonplezier in deze mooie woningen zullen beleven!