Opening centrum voor diensteninnovatie ExSer
Speech van mw. M.J.A. van der Hoeven, minister van Economische Zaken over diensteninnovatie, ter gelegenheid van de opening van het centrum voor diensteninnovatie ExSer in Almere, 18 december 2008.
Dames en heren,
We vieren vandaag de officiële start van ExSer. En wanneer het gaat om innovatie ben ik daar heel graag bij!
Bij innovatie denken we vaak nog aan technologische innovatie. Maar dat is slechts het halve verhaal. Neem Edisons gloeilamp. Ooit een nieuw staaltje techniek. Een prachtig voorbeeld van productinnovatie, én diensteninnovatie. Want al die miljoenen gloeilampen moesten hun weg vinden naar de klant. Wie ging zorgen voor aansluitingen, thuis, op kantoor, op school? Hoe zou de prijs worden berekend voor het verbruik van de gloeilampen? Diensteninnovatie is altijd wat meer verborgen geweest. Onzichtbaar in een hoekje. Het verlegen broertje van de productinnovatie. Vandaag is dat allemaal anders. ExSer treedt zelfbewust naar buiten, om diensteninnovatie op de kaart te zetten. Vol ambitie en vol zelfvertrouwen!
En dat gebeurt niet voor niets in een stad als Almere. Een stad als Almere inspireert. Een stad als Almere weet van aanpakken. Hier hebben we letterlijk een nieuwe wereld zien ontstaan. Dit is de plek voor mooie, nieuwe initiatieven. Dit is de plek voor ExSer.
We vieren de start van ExSer in zorgelijke tijden. Het economische klimaat verslechtert in een rap tempo, de toekomst is onzeker. Laten we echter ook kansen blijven zien. Juist in periodes van onzekerheid zijn we als mens op onszelf teruggeworpen. Laten we ons met elkaar inzetten om deze crisis het hoofd te bieden zodat we er net zo sterk uit komen als we er in zijn gegaan.
Ons woord 'crisis' komt voort uit een oud-Grieks werkwoord. Een doe-woord, zoals kinderen nu op school leren. Het betekent zoiets als 'onderscheiden', 'beslissen' en 'oordelen'. Met andere woorden: een crisis is van oudsher een 'moment van de waarheid', een moment waarop je eens heel kritisch naar jezelf kijkt. Zo'n moment beleven we nu. We hebben belangrijke beslissingen durven nemen, om onze economie draaiende te houden. De goede uitgangspositie van onze economie zien te behouden, dat is waar het nu om draait. Hier ligt voor ExSer een belangrijke adviserende taak.
Want juist de dienstensector is zo'n fundament van onze welvaart. De Nederlandse economie is een diensteneconomie: 70% van ons Bruto Nationaal Product en 80% van onze werkgelegenheid danken we aan juist deze sector. En het belang van diensten neemt alsmaar verder toe. We 'verdienstelijken', om het maar even zo te zeggen.
Met andere woorden: het is van vitaal belang dat we onze dienstensector klaarstomen voor de toekomst. De overheid zorgt voor een betere markt voor diensten in heel Europa vanaf 2010. Dat biedt nieuwe kansen!
Innovatie wijst ons de weg vooruit. ExSer gaat een cruciale rol spelen bij het sterker maken van de infrastructuur voor diensteninnovatie in Nederland. Samen met het Amsterdam Academic Centre for Service Innovation aan de Universiteit van Amsterdam en het Telematica instituut.
Verbindingen - tussen bedrijfsleven en wetenschap, tussen publiek en privaat, tussen experts van verschillende disciplines, - zijn hard nodig. We moeten de weg naar elkaar zien te vinden. En dat is precies waarom ik zo blij ben met de start van ExSer.
ExSer gaat volgens mij over diensten, delen, en dromen.
Allereerst: diensten.
Diensten draaien in de eerste plaats om dienstbaarheid. U vraagt aandacht voor de consument, de interactie met de klant; u kijkt naar bedrijfsprocessen en manier waarop we dienstverlening organiseren. Weten wat de consument wil. Luisteren naar die klant!
Dat is meteen de kern van 'open innovatie'. Innovatie 2.0. Om tot excellente prestaties te komen moeten we niet langer denken in termen van hiërarchieën. Nee, het gaat er juist om iedereen te betrekken bij innovatie. Nieuwe digitale technieken maken dat mogelijk. Juist ook op het terrein van diensteninnovatie. Hier hebben we een veelvoud aan onderzoeksthema's te pakken. ExSer kan aan het werk!
Dan als tweede: delen.
'You are what you share'. Dit motto van de bekende Britse innovatiedenker Charles Leadbeater onderschrijf ik van harte. Het zou een mooi motto zijn voor ExSer. Het is uw ambitie een prachtige 'community of practice' neer te zetten. Een gemeenschap waar 'best practices' en 'next practices' volop kunnen inspireren.Om werkelijk innovatief te zijn is het nodig even uit je eigen kader te stappen. Om mensen bij elkaar te brengen. Experts uit verschillende disciplines, bijvoorbeeld. Zij hebben elkaar veel te bieden. Zij kunnen elkaar inspireren.Iedereen weet dat de kredietcrisis veel meer omvat dan 'hard-core' economie alleen. Psychologen, sociologen en communicatiewetenschappers kunnen ons net zo goed helpen om beter te begrijpen wat er gebeurt. Breng ze bij elkaar! Laat ze van elkaar leren! En vooral: breng ze in contact met de mensen in het veld: de ondernemers zelf. Laat deze mensen met elkaar delen.
En tot slot: dromen.
Ik wil u vandaag oproepen uw droom van een excellent instituut te verwezenlijk. Maar ook meer dan dat: blijf uw dromen volgen. Om welvaart te behouden is het nodig dat we blijven dromen, dat we geloven dat het beter kan. Dienstbaarheid aan de klant is tegelijkertijd dienstbaarheid aan het ideaal van een betere wereld.
Nederland kan hier een leidende rol spelen. ExSer - in naam van Excellent Services - brengt ons bij elkaar: ondernemers, onderzoekers, bestuurders, ontwerpers en consumenten. Innovatiekracht is concurrentiekracht. Door samen te werken kunnen we op volle sterkte vooruit.
Dames en heren, met ExSer heeft u een gouden formule gevonden. Een formule die mij zozeer aansprak dat ik deze heb gehonoreerd binnen het Pieken in de Delta programma voor de Noordvleugel. U heeft dus mijn steun! Graag wil ik u in uw prachtige werk alle succes toewensen!
Dank u wel voor uw aandacht.