Afscheidssymposium Linschoten & Kamps
Toespraak gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 19 december 2008 te Den Haag.
Beste Robin en Hans
Nu ik die aanhef zo uitspreek, besef ik dat ik met een echt duo te maken heb. Dat is eigenlijk wel bijzonder. In de amusementswereld zijn er duo's in overvloed. Van Van Kooten en de Bie tot de Twee Pinten - die laatste bewaren we maar voor de borrel.
In de tv en radiowereld heb je ze ook: Barend & Van Dorp, Pauw & Witteman, Curry en van Inkel.
In bestuurlijk Nederland zie je weinig duo's. Maar ik vind dat jullie een goed voorbeeld zijn, en succesvol ook. Kamps & Linschoten, Linschoten & Kamps, het klinkt in elke volgorde als een merk dat ergens voor staat, een 'household name' zoals dat heet.
Jullie zijn in 2000, bij de oprichting, tegelijk in het bestuur van Actal gekomen. Robin als voorzitter, Hans als bestuurslid.
Jullie zitten samen in het bestuur van Crossover, dat zich inzet voor de arbeidsparticipatie van jongeren met een handicap. In dit geval Hans als voorzitter, Robin als bestuurslid. Wel zo eerlijk.
Jullie zijn allebei Kroonlid van de SER. Zou het allemaal toeval zijn? Ik denk het niet. Ik las, Hans, dat Robin je attent maakte op de vacature bij de SER.
En nu gaan jullie tegelijk weg. Zoals het een duo betaamt.
En daarom, beste Robin, beste Hans - krijgen jullie samen é én toespraak van mij.
[Bereikte resultaten voor Actal)
Jullie hebben beide een onschatbare rol gespeeld bij de vorming en ontwikkeling van Actal. En daarmee ook voor het beleid om de administratieve lasten en regeldruk te verminderen.
Actal moest vanuit het niets starten, met een klein apparaat en een grote workload. Maar het is een efficiënte organisatie geworden.
Een waakhond is geen schoothond. Een waakhond moet blaffen en bijten. Ook daarvoor hebben jullie een bijzonder talent aan de dag gelegd. Sommige leden van dit kabinet (en het vorige) hebben geloof ik nog wat beetafdrukken in hun kuiten staan. Dat is soms niet prettig, maar dat is toch echt noodzakelijk, dat vind ik ook. Het heeft ons en onze collega's scherp gehouden.
Ook in Europa hebben we naam gemaakt. In de aanloop naar het Nederlands EU-voorzitterschap in 2004 heeft de toenmalige voorloper van de Regiegroep Regeldruk samen met Actal dit thema in de EU op de kaart helpen zetten: de doorlooptijden zijn daar wat langer, maar inmiddels ligt er een Europese aanpak die in belangrijke mate is geïnspireerd door het Nederlandse model. Met een eigen 25% doelstelling waar we de komende tijd de vruchten van hopen te plukken; jullie hebben je daarvoor persoonlijk heel sterk ingezet.
Actal zelf is inmiddels een organisatie die in zijn opzet ook in andere landen wordt gevolgd. Onze oosterburen hebben bij de start van het huidige kabinet-Merkel niet alleen besloten de Nederlandse AL-doelstellingen over te nemen. Zij willen ook tot de oprichting van een Duitse Actal te komen. Inmiddels bestaat deze onder de naam Normenkontrollrat. Met de Normenkontrollrat hebben jullie gezamenlijk goede relaties opgebouwd.
Inmiddels wordt ook in Zweden een Actal opgericht, die jullie ook in hun oprichtingsfase met raad en daad terzijde staan.
[Geschiedenis Actal]
Het jaar 1994 leverde het eerste kabinet op dat de administratieve lasten wilde verminderen. De methode om administratieve lasten te berekenen is toen ontwikkeld, getest en verbeterd. De operatie verliep niettemin moeizaam. De commissie Slechte werd ingesteld, en die adviseerde onder andere tot de oprichting van een waakhond.
Actal werd toen opgericht in 2000, met de bedoeling tijdelijk te zijn, de gedachte was vier jaar. Die periode is steeds weer verlengd, nu tot medio 2011. Dat bewijst het nut dat Actal heeft voor de vermindering van regeldruk.
De in de jaren '90 ontwikkelde methode en de oprichting van Actal in 2000 werden in 2003 gecompleteerd met kwantitatieve individuele doelstellingen, en een strakke monitoring van de voortgang binnen de overheid.
Deze optelsom is de infrastructuur die door de Wereldbank en OESO als world leading werd genoemd, en Actal was en is daarin een onmisbare schakel.
[Slot]
Ik rond af.
Acht jaar Actal. Acht jaar Linschoten & Kamps.
Een goed moment om jullie Greatest Hits samen te vatten. Dat hebben we vandaag gedaan in deze bijeenkomst.
In die acht jaar hebben jullie het beleid om de administratieve lasten en regeldruk in Nederland aan te pakken drastisch zien wijzigen. Nu staat er iets waar wij -jullie ook- trots op kunnen zijn. Een aanpak die in Europa en ver daarbuiten bekend staat als vooroplopend en most innovative.
Daar is lang aan gebouwd. Ook jullie hebben daar een bijdrage aan geleverd. Voortgedreven door jullie suggesties, maar ook jullie druk en kritiek.
Maar zoals gezegd, ook dat kan behulpzaam zijn. Dus ik denk dat jullie positief op de ontwikkeling van Actal kunnen terugkijken.
Mede dankzij jullie eigen grote inzet.
Daarvoor dank ik jullie hartelijk.