Nieuwe wetten en regelingen in 2009
Vanaf 1 januari 2009 treden nieuwe wetten en regelingen in werking, onder meer op het gebied van sociale zekerheid en justitie. Ook zijn er wijzigingen in de belastingheffing. Een overzicht.
Kindgebonden budget vervangt kindertoeslag
In 2009 komen naar verwachting ongeveer 1,1 miljoen gezinnen voor het kindgebonden budget in aanmerking. Het kindgebonden budget is een nieuwe financiële tegemoetkoming voor huishoudens met kinderen, die afhankelijk is van het inkomen en het aantal kinderen.
Regeling voor chronisch zieken
Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen krijgen vanaf 1 januari 2009 automatisch een vergoeding voor de extra kosten die zij maken vanwege hun beperking of handicap.
Met de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) vervalt de regeling buitengewone uitgaven van de Belastingdienst. Veel chronisch zieken en gehandicapten bleken geen gebruik van deze regeling te maken. Zij kregen dus geen geld terug, terwijl zij daarvoor wel in aanmerking kwamen.
Premiekorting voor werkgevers die ouderen aannemen
Werkgevers die een uitkeringsgerechtigde aannemen van 50 jaar of ouder, krijgen korting op de WW- en arbeidsongeschiktheidspremies. Het gaat om ouderen met een WW-, bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. De werkgevers krijgen de korting van 6500 euro drie jaar lang.
Loonkostensubsidies en participatieplaatsen
Werkgevers die werknemers in dienst nemen die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt of langer dan één jaar werkloos zijn, kunnen hiervoor een jaar lang subsidie krijgen. Het moet om een echte baan gaan: een bestaande vacature of een nieuwe baan die na dat jaar (in beginsel) wordt voortgezet.
Daarnaast komen er participatieplaatsen voor mensen met een bijstandsuitkering of uitkering van het UWV die moeilijker aan een baan komen. Zij kunnen ervaring opdoen met behoud van uitkering.
Scholingsplicht voor alleenstaande ouders in de bijstand
Alleenstaande ouders in de bijstand met kinderen jonger dan vijf jaar moeten straks verplicht scholing volgen of een stage om hun vaardigheden te onderhouden als ze vrijgesteld willen worden van de sollicitatieplicht.
Fusie UWV en CWI
De Centrale Organisatie voor Werk en Inkomen (CWI) en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) gaan fuseren. Vanaf 1 januari 2009 gaan de organisaties verder als WERKbedrijf binnen UWV. Het doel van de fusie is mensen sneller aan het werk te helpen.
Werkgevers en werkzoekenden kunnen voortaan met vragen terecht bij Locaties Werk en Inkomen. In heel Nederland komen 97 van deze locaties, waar UWV/WERKbedrijf samenwerkt met de gemeenten.
Meer mogelijkheden armoedebestrijding
Gemeenten mogen straks ook mensen financieel steunen die een baan hebben en langdurig van een minimuminkomen leven en geen uitzicht op een hoger inkomen hebben. Nu komen alleen nog mensen met een uitkering voor de langdurigheidstoeslag in aanmerking.
Kwijtschelding gemeentebelasting
Mensen met een laag inkomen hoeven voortaan niet meer elk jaar kwijtschelding aan te vragen van gemeentelijke belastingen en heffingen. Gemeenten kunnen die belastingen en heffingen nu automatisch jaarlijks kwijtschelden.
Gemeenten krijgen participatiebudget
Gemeenten krijgen één bedrag om mensen te stimuleren deel te nemen aan inburgering, werk of school: het participatiebudget. Ze kunnen door de bundeling van de drie bestaande budgetten voor re-integratie, inburgering en scholing het geld effectiever inzetten om mensen te helpen.
Justitie
Paren van gelijk geslacht kunnen vanaf 1 januari 2009 gezamenlijk een buitenlands kind adopteren. Voorwaarde is wel dat het land van herkomst een kind beschikbaar stelt voor adoptie door paren van gelijk geslacht.
Er komt een nieuw register voor beëdigde tolken en vertalers. De gerechten, het openbaar ministerie, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de politie en de Koninklijke Marechaussee worden verplicht om tolken en vertalers in te schakelen die in het register zijn opgenomen.
De Wet tijdelijk huisverbod treedt in werking. Bij een dreigende situatie mag de pleger van huiselijk geweld in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet meer in en geen contact opnemen met de partner of de kinderen.