Utrechtse vmbo-docenten versterken taal- en rekenonderwijs

Vanaf maart 2009 krijgen ruim 300 vmbo-docenten in Utrecht extra scholing om taal, rekenen en burgerschap beter aan de leerlingen te kunnen onderwijzen.

Dat heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) vandaag bekend gemaakt. De mogelijkheid wordt geboden om de onderwijskwaliteit op korte termijn te verbeteren. "Leerlingen hebben recht op goed onderwijs en dit opleidingstraject brengt de professionaliteit van docenten naar het gewenste niveau", aldus Van Bijsterveldt die ruim 1,3 miljoen euro investeert in het project.

Het project 'De Utrechtse Meesterdocent' is een initiatief van de Willibrord Stichting en wordt uitgevoerd door alle Utrechtse vmbo-scholen. Het opleidingstraject duurt maximaal drie jaar. In dit traject werken de lerarenopleiding en de scholen intensief samen. Lectoren zorgen voor wetenschappelijke begeleiding. Een keurmerk draagt bij aan een hogere kwaliteit van de docenten die beter worden toegerust voor de specifieke problematiek van het vmbo in de grote stad.

De directeuren van het vmbo in Utrecht zijn blij met de investering door staatssecretaris Van Bijsterveldt: 'Dit opleidingstraject wordt onderdeel van het integraal personeelsbeleid op alle scholen voor het vmbo en komt in het persoonlijke ontwikkelingsplan van docenten. Per school zal er jaarlijks een evenwichtig opleidingsplan gemaakt gaan worden. Het past binnen onze visie en werkwijze van het samen opleiden op scholen.'

Staatssecretaris van Bijsterveldt investeert met de kwaliteitsagenda voor de lerarenopleidingen onder meer in het vergroten van de kweekvijver van leraren en het versterken van excellentiebevordering binnen de opleidingen. In het voorjaar van 2009 lanceert zij een subsidieregeling om veelbelovende initiatieven te ondersteunen. Daarin is een goede samenwerking tussen de lerarenopleiding en de scholen een voorwaarde. Vooruitlopend op de subsidieregeling heeft de staatssecretaris het Utrechtse voorstel ondersteund.