Start campagne aanpak kindermishandeling
Op 29 december 2008 startte een grote publiekscampagne over de aanpak van kindermishandeling. Het doel is iedereen bewust te maken van zijn verantwoordelijkheid om signalen van kindermishandeling te melden.
Elk jaar zijn meer dan 107.000 kinderen slachtoffer van mishandeling. Dat komt neer op minimaal 1 kind per schoolklas van 30 leerlingen. Nog niet de helft van deze kinderen komt terecht bij hulpverleners. Dat is onacceptabel. Daarom start Jeugd en Gezin de campagne Aanpak kindermishandeling. De campagne richt zich op de omstanders van de mishandelde kinderen. Op vrienden en bekenden, op buren, op ouders van kinderen in de klas, op familie. Kortom, op iedereen die zich bevindt in de omgeving van het mishandelde kind.
Alertheid omstanders vergroten
Veel omstanders weten nu niet goed wat zij moeten doen. Bij hen leven twijfels, onzekerheden en angst. Waar kunnen ze advies inwinnen? Waar kunnen ze met hun twijfels terecht? Moeten ze melding maken van hun vermoeden? Wat gebeurt er dan precies? De campagne geeft een antwoord op deze vragen en vergroot de alertheid op signalen van kindermishandeling.
Radiospotjes 29, 30 en 31 december 2008
Vanaf 29 december 2008 is op de landelijke radiozenders een oproep te horen van minister Rouvoet om extra alert te zijn op signalen van kindermishandeling. De radiospot vormt het begin van een 2 jaar durende landelijke campagne.
De campagne richt zich op alle inwoners van Nederland en zal ruim 2 jaar duren. In maart 2009 krijgt de campagne een vervolg.