Overzicht nieuwe wet- en regelgeving LNV per 1 januari 2009
Op 1 januari worden verschillende nieuwe wetten en regels op de terreinen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) van kracht. In dit bericht een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.
In oktober 2008 heeft minister Gerda Verburg van LNV besloten dat nieuwe regels in principe op twee data per jaar in werking kunnen treden: op 1 januari en op 1 juli. Minister Verburg wil met de nieuwe werkwijze burgers, bedrijven en instellingen meer zekerheid en duidelijkheid bieden. Tegelijkertijd wordt de doelmatigheid binnen de overheid vergroot.
Beleidsregels dierentransport
De regeling tot bescherming van dieren tijdens het vervoer wordt aangepast: er komen dwangsommen op overtredingen. Aanleiding hiervoor zijn de rapporten over de handhaving door de Voedsel en Waren (VWA) van Hoekstra en Vanthemsche. Wanneer het gebruik van een dwangsom niet effectief blijkt, wordt de vergunning van een vervoerder geschorst of ingetrokken. De dwangsom wordt niet ingezet bij overtredingen die worden begaan door chauffeurs en verzorgers. Als zij (verschillende of ernstige) overtredingen begaan, kan het getuigschrift van vakbekwaamheid worden ingetrokken.
Intrekken RAD (regeling agressieve dieren)
De RAD wordt op 1 januari 2009 ingetrokken. In 1993 kwam deze regeling tot stand naar aanleiding van diverse ernstige bijtincidenten door en agressief gedrag van honden van vooral het type pitbull. Maar met de RAD is het aantal pitbulls niet afgenomen en bijtincidenten bleven voorkomen. Uit overleg met de VNG, het OM en de minister van Justitie blijkt dat bestaande regelgeving toereikend is voor maatwerk bij het optreden bij agressie met en door honden.
Interventieregelingen samengevoegd en vereenvoudigd
De Europese Unie stelt regels voor marktinterventie, zoals voor onder meer openbare en particuliere opslag. Hiermee kunnen producten tijdelijk uit de markt genomen worden om ervoor te zorgen dat de prijs op peil blijft. Er zijn ook bijzondere afzetmaatregelen. Hiermee kunnen producten veranderd worden zodat ze niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie. Om de regelingen te vereenvoudigen, om oude, niet meer gebruikte regelingen op te heffen en om de uitvoering soepeler te laten verlopen, is er nu één nationale regeling gemaakt. Deze is in werking getreden op 20 december 2008.
Regeling gebruik uitheemse en plaatselijk niet-voorkomende soorten in de aquacultuur
Deze regeling verbiedt het zonder vergunning verplaatsen van uitheemse en plaatselijk niet voorkomende soorten in de aquacultuur. Het gaat dan bijvoorbeeld om vissoorten die in Nederland niet voorkomen maar, bij uitzetting in het wild, een bedreiging kunnen vormen voor de Nederlandse biodiversiteit. Het ministerie houdt een register bij van alle verplaatsingen. Daarnaast houdt het ministerie toezicht op de gevolgen van het gebruik van deze soorten in de aquacultuur. De minister geeft met deze regeling uitvoering aan Europese regelgeving.
Strafbaarstelling overtreding honden- en kattenbontverordening
Op grond van verordening 1523/2007 is het binnen de Europese Unie verboden om te handelen in katten- en hondenbont of in producten die dit bont bevatten. Vanaf 1 januari 2009 wordt de mogelijkheid te straffen opgenomen in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Dit betekent dat degene die handelt in strijd met de honden- en kattenbontverordening kan worden gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden, een taakstraf of een geldboete.
Tijdelijke vrijstelling om ringrot te bestrijden
Minister Verburg geeft toestemming voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Menno Clean om ringrot in pootaardappelen te bestrijden. Ringrot is een bacterie die op de lijst van quarantaine-organismen van de Europese Unie staat. Deze moet worden bestreden omdat het een bedreiging is voor de plantaardige productie. Het gebruik van het middel Menno Clean is niet toegestaan in Nederland, maar het is mogelijk om, in bijzondere omstandigheden, vrijstelling te verlenen. Vastgesteld is dat bestrijdingsalternatieven voor ringrot ontbreken. Ook zijn de risico's van het voorgenomen gebruik onderzocht op hun effecten op de gezondheid van mens en dier en op het milieu. Na 120 dagen vervalt de vrijstelling.
Uitvoeringsregeling visserij
Met deze regeling worden veertien ministeriële regelingen op het terrein van de kust- en binnenvisserij samengevoegd. Verouderde, inmiddels overbodige regels, worden geschrapt. Twee nieuwe vrijstellingen die tot een administratieve lastenverlichting leiden, worden toegevoegd. Dit zijn de afschaffing van de vergunningstelsels voor het commercieel rapen van schelpdieren en het vissen met sleepnetten ten oosten van de Oosterscheldekering. Hierdoor ontstaat een overzichtelijke, toegankelijke en moderne regelgeving, waarop in de toekomst kan worden voortgebouwd.
Wijziging preventieregeling
Preventieregels zijn bedoeld om de verspreiding van dierziekten te voorkomen of te beperken. Vanaf 1 januari 2009 gelden nieuwe voorschriften om de effectiviteit van de regelgeving te vergroten. Zo is de tweede verzamelslag voor slachtgeiten gekoppeld aan een kwaliteitssysteem, waar minimaal tien bedrijven aan mee moeten doen. De tweede verzamelslag voor schapen en het verzamelen van weiderunderen blijft tot 1juli 2009 mogelijk zonder kwaliteitssysteem. Daarnaast worden ook versoepelingen doorgevoerd. Zo komt de zogenoemde 21-dagenregeling te vervallen. Dit is een quarantainemaatregel die voorschrijft dat na het aanvoeren van herkauwers de al aanwezige dieren drie weken niet mogen worden afgevoerd.
Wijziging van de Regeling eisen, administratie en registratie inzake uitoefening visserij
Ter uitvoering van twee verordeningen worden regels gesteld aan de elektronische doorgifte van verkoopdocumenten en overnameverklaringen door kopers en visafslagen aan de AID.
Wijziging van de uitvoeringsregeling Meststoffenwet
In 2009 en 2010 wordt onderzoek gedaan naar de effecten van de grootschalige productie en afzet en het gebruik van hoogwaardig mineralenconcentraat dat is vervaardigd uit dierlijke meststoffen. De wijze waarop en de voorwaarden waaronder producenten van mineralenconcentraat aan het onderzoek kunnen deelnemen, zijn vastgelegd. Verder zijn regels opgenomen voor het gebruik van mineralenconcentraat boven de gebruiksnormen voor dierlijke meststoffen.