Nederland stort 464 miljoen gulden voor schuldsanering Antillen, Curaçao en Sint Maarten
Nederland heeft bij de Bank van de Nederlandse Antillen op 10 november 2007 een rekening geopend voor de schuldsanering en het wegwerken van betalingsachterstanden van het Land de Nederlandse Antillen en de Eilandgebieden Curaçao en Sint Maarten. Op deze rekening is op 11 december 2008 een bedrag gestort van 464 miljoen gulden (203 miljoen euro) ter betaling van de betalingsachterstanden van het Land, Curaçao en Sint Maarten. De minister van Financiën van de Nederlandse Antillen, Ersilia de Lannooy, en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ank Bijleveld-Schouten, hebben vrijdag 19 december hiertoe een bevestiging van de gemaakte afspraken getekend bij de Bank van de Nederlandse Antillen op Curaçao.
Met deze ondertekening komt Nederland zijn financiële verplichtingen na zoals overeengekomen in de Slotverklaring van 2 november 2006 en het Bestuursakkoord van 28 augustus 2007.
Nederland heeft voor de schuldsanering circa 1.7 miljard euro gereserveerd. De schuldsanering bestaat uit twee componenten. Voor de betalingsachterstanden is circa 240 miljoen euro uitgetrokken terwijl het overige bedrag aangewend zal worden voor de schuldaflossing plus rente. Voor de BES is in november 2007 al ter voldoening van de betalingsachterstanden een bedrag van 27 miljoen euro gestort op een rekening bij de Bank Nederlandse Antillen.
Omdat op 10 december 2008 het financieel toezicht door het College Financieel Toezicht in werking is getreden, kan de schuldsanering een aanvang nemen. Nederland voldoet hiermee aan de gemaakte afspraken met het Land en de verschillende Eilandgebieden. Zodra de betalingsachterstanden door accountants zijn gecontroleerd, kan daadwerkelijke sanering plaatsvinden. Voor het overnemen van de schuldtitels ( leningen en dergelijke ) zijn afspraken gemaakt met het Land en Curaçao. Sint Maarten heeft geen schulden op basis van leningen.