Nederland nog steeds voorkeursdoelwit jihadisten
Nederland en zijn buitenlandse belangen worden door internationaal opererende jihadistische netwerken nog steeds gezien als één van hun voorkeursdoelwitten. De film Fitna, door jihadisten gezien als een belediging en provocatie, blijft daarvoor de belangrijkste reden. Verwacht wordt dat Nederland voorlopig op het netvlies van jihadisten blijft staan. Daarbij richt de aandacht van jihadisten zich nadrukkelijk ook op individuen die door hen verantwoordelijk worden gehouden voor ‘belediging’ van de islam. Deze ontwikkelingen houden het dreigingsniveau op substantieel, wat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland of tegen Nederlandse belangen reëel is. Dit staat in de jongste editie van het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) dat door de NCTb is opgesteld. Vandaag is een publieke samenvatting van het DTN met de negende Voortgangsrapportage Terrorismebestrijding door de ministers van Justitie en BZK naar de Tweede Kamer gestuurd.
Steeds meer leggen internationale jihadisten in propaganda de nadruk op het treffen van westerse doelwitten. Dit mede omdat zij in bredere islamitische kring, maar ook in eigen kring, veel sympathie hebben verloren met aanslagen op doelen in islamitische landen waarbij veel (islamitische) burgerdoden vielen. Jihadistische incidenten en ontwikkelingen in het buitenland illustreren de toegenomen dreiging van buiten voor het Westen. Zo breiden “Al Qa’ida in de Islamitische Magreb” (AQIM) en daaraan gelieerde groepen hun activiteiten geografisch steeds verder uit in Noord-Afrika. Westerse belangen in de regio vormen nadrukkelijk een potentieel doelwit van jihadisten in Noord-Afrika. Ook lijkt het aantal bedreigingen vanuit AQIM tegen westerse bedrijven, personen en instellingen toe te nemen. Deze ontwikkeling wordt onderstreept met de inhoud van claims en verklaringen van AQIM die tevens passen in hun propagandastrategie.
De Pakistaanse regering pakt momenteel in sommige regio’s terroristen harder aan. Ondanks dat blijken jihadisten in staat grote aanslagen (bijvoorbeeld Marriott hotel, Islamabad) te kunnen plegen. Ook proberen verschillende jihadistische bewegingen die in het Afghaans/Pakistaanse grensgebied opereren hun krachten (verder) te bundelen. Voor het westen betekent dit, dat de al eerder geconstateerde dreiging tegen westerse (politieke) belangen in de regio onverminderd van kracht blijft. Recente (pogingen tot) ontvoeringen in Pakistan van verschillende westerlingen wijzen er op dat daar ook rekening moet worden gehouden met ontvoering van westerse diplomaten. De aanslagen in het Indiase Mumbai, eind november, illustreren daarnaast dat westerse personen en objecten in algemene zin doelwit vormen van jihadisten. Daarnaast zijn er nieuwe berichten over Duitse jihadisten, verbonden aan de Islamic Jihad Union (voornamelijk actief in de Pakistaans - Afghaanse grensregio) die mogelijk in Europa aanslagen willen plegen. Daarmee wordt de al langer gesignaleerde dreiging van naar Europa terugkerende jihadisten, die in de grensregio zijn getraind, verder gevoed.