Kabinet pakt gezondheidsverschillen integraal aan

Het kabinet gaat gezondheidsverschillen integraal aanpakken. Om dat te bereiken neemt het kabinet een aantal samenhangende maatregelen.

Dat blijkt uit het 'Beleidsplan aanpak gezondheidsverschillen op basis van sociaaleconomische achtergronden'. Hiermee heeft de ministerraad ingestemd op voorstel van minister Klink, mede namens minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie.

Verschillen

Laagopgeleide mensen leven ruim 2 jaar korter dan de gemiddelde Nederlander. Bovendien worden zij gemiddeld 5 jaar eerder ziek.
In vergelijking met het buitenland zijn de gezondheidsverschillen in Nederland beperkt, maar voor Nederlandse begrippen zijn de verschillen aanzienlijk. De gezondheid van allochtonen is over het algemeen nog iets minder goed.

Maatregelen

Ongezondheid is deels vermijdbaar. Door mensen zelf, door zorgaanbieders, werkgevers, scholen, de lokale overheid en de rijksoverheid. Het kabinet heeft tal van maatregelen in gang gezet die bijdragen aan het verminderen van sociaaleconomische achterstanden. Onder andere op het gebied van schoolverlaters, participatie, gezonde leefomgeving en bescherming van lage inkomens. In het kabinetsbeleid heeft de aanpak van krachtwijken een bijzondere plaats.

Toegankelijkheid

Concrete maatregelen op het gebied van volksgezondheid zijn gericht op effectievere zorg voor mensen met een lager inkomen en allochtonen. De voorbereidingen voor het opnemen van onder andere hulp bij stoppen met roken en een zogenoemde beweegkuur in het basispakket, zijn in volle gang. Ook voor mensen met een chronische ziekte wordt gewerkt aan een programmatische aanpak.