Kabinet: onderzoek hoe vergunningverlening landelijke loterijen transparanter kan
Het kabinet wil de vergunningverlening voor landelijke loterijen transparanter maken. De ministerraad heeft op voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie ingestemd met een onderzoek naar de mogelijkheden daartoe. Nu worden deze vergunningen nog automatisch verlengd zonder dat nieuwkomers op de markt kunnen meedingen naar een van de vergunningen.
Het Europese recht stelt steeds zwaardere eisen aan het beleid op het gebied van gelijkheid en transparantie. Daarom wil het kabinet de vergunningen voor goede doelenloterijen, de lotto, de instantloterij, sportprijsvragen en de totalisator via objectieve en transparante procedures afgeven. Het ministerie van Justitie gaat onderzoeken welke selectiemechanismen en -criteria kunnen worden gebruikt voor de vergunningverlening. Deze aanpak past in het Nederlandse kansspelbeleid, dat voorziet in een gereguleerd aanbod en gericht blijft op het bestrijden van excessen, zoals verslaving en witwassen.
Tegelijk wordt bekeken hoe het zogenoemde 'level playing field' van de loterijen kan worden vergroot. Op dit moment gelden voor landelijke loterijen nog verschillende voorwaarden. Zo moet de Staatsloterij een minimumpercentage (60 procent) van de opbrengst aan prijzen uitkeren, terwijl de goede doelenloterijen - Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en Sponsor Bingo Loterij - juist een minimumpercentage moeten uitkeren aan goede doelen. Onderzocht zal worden of beter vergelijkbare voorwaarden kunnen worden opgelegd aan de verschillende loterijen.
Het besluit van de ministerraad volgt op de consultatie over de nieuwe Wet op de kansspelen. Verschillende suggesties uit de consultatieronde hebben ertoe geleid dat het oorspronkelijke wetsvoorstel wordt aangepast. De aangekondigde wijzigingen zijn ook van belang in het licht van de Europese ontwikkelingen. Europese lidstaten mogen in beginsel een eigen kansspelbeleid voeren, mits dat consequent wordt toegepast. Uit de Europese jurisprudentie blijkt echter dat steeds scherpere eisen aan het beleid worden gesteld.
Dit besluit maakt een gefaseerde wetswijziging nodig. Daarom wil de minister van Justitie de oprichting van de Kansspelautoriteit vooruit laten lopen op een meer omvattende herziening van de kansspelwetgeving. De oprichting van de Kansspelautoriteit gaat gepaard met de invoering van de benodigde bestuurlijke en strafrechtelijke bevoegdheden, die intensiever en effectiever toezicht op de kansspelsector mogelijk maken.
Bovendien wordt opnieuw onderzocht of een wettelijke regeling voor internetkansspelen mogelijk is. Eerder verwierp de Eerste Kamer een wetsvoorstel, maar om beter te kunnen anticiperen op het illegale aanbod lijkt een wettelijke regeling in de lijn van het Nederlandse kansspelbeleid toch gewenst.