Hoogspanning Noordring deels ondergronds
De hoogspanningsverbinding tussen Beverwijk en Zoetermeer, bekend als de Noordring, komt deels ondergronds te liggen. Dat schrijven ministers Cramer (Ruimte en Milieu) en Van der Hoeven (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.
Van de Noordring, een 65 kilometer lange hoogspanningsverbinding voor de Randstad, komt ruim 9 kilometer ondergronds. Dat gebeurt:
- onder het Noordzeekanaal;
- langs de oostkant van Hoofddorp;
- vanaf de zuidelijke Ringvaart tot voorbij het bebouwingslint van Rijpwetering.
700 meter extra
Eerder was al besloten om de helft van de 20 kilometer lange Zuidring tussen Wateringen en Zoetermeer ondergronds te laten lopen. Daar komt nu 700 meter extra bij voor verkabeling ten westen van de Delftse wijk Tanthof.
Onbekend
Wereldwijd zijn er nog maar weinig ondergrondse hoogspanningsverbindingen aangelegd. Het is vrijwel niet bekend hoe zo'n verbinding zich gedraagt. Daarom is bij de Noord- en Zuidring gekozen om vooral knelpunten ondergronds aan te leggen. Het kan dan gaan om trajecten waar de hoogspanningslijn te dicht bij woonwijken komt te lopen of waar de verbinding landschappelijk of ecologisch waardevolle gebieden doorsnijdt. Bij het bovengrondse hoogspanning is gezocht naar een tracé dat zo min mogelijk negatieve effecten heeft op het onder meer het milieu.
Milieu
Bij de keuze is rekening gehouden met reacties op de eerder gepubliceerde voorlopige tracékeuze, de resultaten van de voorlopige milieueffectrapportage (m.e.r.) en inbreng door provincie en gemeenten.
Inspraak
Het tracé is echter nog niet definitief vastgesteld. In de tweede helft van 2009 moet een ontwerpplan voor inpassing van de tracékeuze klaar zijn. Het wordt dan samen met onder meer de m.e.r. ter inzage gelegd. In de eerste helft van 2010 moeten de besluiten definitief zijn. Burgers en bedrijven kunnen dan nog gebruik maken van inspraak.
Wat zijn Noord- en Zuidring?
De Noord- en Zuidring zijn deel van Randstad 380, de uitbreiding van het 380 kiloVolt hoogspanningsnet voor elektriciteit in de Randstad. Het gaat om twee ringvormige verbindingen: de Noordring tussen Beverwijk en Zoetermeer (65 km) en de Zuidring tussen Wateringen en Zoetermeer (20 km). De nieuwe hoogspanningsverbinding is nodig omdat de huidige hoogspanningsverbindingen het benodigde transport vanaf 2010 niet meer aankunnen.