Toespraak van de minister-president bij de ontvangst van de Bosatlas van Nederland, Den Haag, 11 oktober 2007
Dankwoord minister-president Balkenende bij het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar van de Bosatlas van Nederland in Diligentia, Den Haag
Meneer Holl, dames en heren,
Hartelijk dank voor deze prachtige atlas van Nederland.
Net als miljoenen andere Nederlanders ben ik met de Bosatlas opgegroeid. In de schooltas was dat altijd een boek van gewicht. Een boek waar je als brugklasser in fysiek opzicht toch een beetje onder gebukt ging.
U heeft zichzelf wat dat betreft met deze nieuwe editie overtroffen. Ik heb hem eens laten wegen. Viereneenhalve kilo!
Voor het lichaam een last. Maar voor de verbeelding een lust. Ik herinner me van vroeger dat ik ademloos de kaarten in de atlas bekeek. Al die verre, onbekende streken. De hoogste bergen. De grilligste kustlijnen. IJsvlaktes die - dachten we toen nog - nooit konden ontdooien. Steden waar je ooit nog eens hoopte te komen. Oerwouden. Piepkleine eilandjes in de Stille Oceaan, duizenden kilometers van de bewoonde wereld vandaan.
De Bosatlas prikkelde mijn fantasie. En die van generaties schoolkinderen vóór mij en na mij. De wereld lag voor je open op de keukentafel. In je hoofd kon je overal heenreizen. Zeg maar de 'Google Earth-ervaring', ver vóór de uitvinding van het internet.
Maar hoe boeiend die wereld ook is, de meeste aandacht besteedde je toch aan je eigen land en je eigen streek. Nederland, Zeeland, De Bevelanden. Als een vogel vloog je over het land dat je zo goed dacht te kennen. Een eindeloos avontuur.
Dat avontuur krijgt met deze nieuwe editie een heel nieuwe dimensie. Het is indrukwekkend hoeveel informatie over ons land u in dit boek heeft verzameld. Van het pleistoceen tot de politieke samenstelling van ons huidige parlement. U geeft ons een caleidoscoop van Nederland.
Wie door deze Bosatlas van Nederland bladert, kan moeiteloos reizen maken door de tijd. Ik kan me met deze atlas een goede voorstelling maken van hoe Zeeland er vijf millennia geleden uit moet hebben gezien. Een beetje zoals de waddenzee nu.
Als één ding opvalt, is het de enorme dynamiek van ons land. Kijk bijvoorbeeld naar de landaanwinning. Sinds de Middeleeuwen is het landoppervlak van ons land met een vijfde deel gegroeid, door gronden te veroveren op het water. Hoe dat is gegaan, is in de Bosatlas terug te vinden.
Deze Bosatlas gaat ook over de internationale positie van Nederland. Over de vestiging van buitenlandse bedrijven in ons land. De betekenis van de Rotterdamse haven. Onze plek in de Europese Unie. Onze betrokkenheid bij de VN.
Ik denk dat alle makers en meewerkende specialisten met recht het glas mogen heffen op het resultaat. U heeft in viereneenhalve kilo een meeslepend beeld gegeven van ons land. Een land klein in oppervlakte, maar groot in dynamiek. Een land waarop we trots mogen zijn.
Ik hoop dat heel veel jongeren en ouderen met dezelfde fascinatie door deze atlas zullen bladeren als ik.
Wie graaft, ontdekt steeds weer diepere lagen.
Wie vliegt, ziet steeds weer nieuwe horizonten.
Zo is deze Bosatlas van Nederland een avontuur voor iedereen.
Ik wens alle gebruikers van de Bosatlas van Nederland heel veel leerzaam plezier.