Grensoverschrijdende samenwerking met Duitsland en België wordt verbeterd
Het kabinet gaat de grootste knelpunten aanpakken in de grensoverschrijdende samenwerking met Duitsland en België. Het gaat om knelpunten op het gebied van werk, onderwijs, zorg, vervoer, hulpdiensten en natuurbeheer. De grensregio’s hebben zelf een top drie van knelpunten opgesteld. Vandaag hebben minister Ter Horst en staatssecretaris Timmermans voor EU zaken namens het kabinet samen met de grensregio’s een gemeenschappelijke agenda opgesteld voor de aanpak ervan. Ter Horst en Timmermans voeren de regie. Het komende jaar gaan een taskforce en een grensmakelaar aan de slag om, samen met de buurlanden, oplossingen te vinden voor de knelpunten. In 2009 vindt een drielandenoverleg plaats met Duitsland en België waar afspraken moeten worden gemaakt over de oplossing van de knelpunten.
Het gaat om knelpunten waar de burgers in de grensregio’s veel hinder van ondervinden. Bijvoorbeeld de mogelijkheid voor kennismigranten om in Nederland te werken en over de grens te wonen, de erkenning van bepaalde diploma’s over en weer, het bevorderen van buurtaalonderwijs, de mogelijkheid dat patiënten in het dichtstbijzijnde ziekenhuis worden opgenomen, vrachtwagens die aan de grensovergang A1 kunnen parkeren vanwege het weekendrijverbod in Duitsland en spoorsystemen die op elkaar worden aangesloten.
Het kabinet heeft vandaag ook met VNG en IPO afgesproken om de decentrale overheden beter te ondersteunen bij de uitvoering van Europese regelgeving. Voortaan zal in een vroegtijdig stadium geanalyseerd worden wat de gevolgen van Europees beleid kunnen zijn voor de decentrale overheden. Door een betere afstemming hierover kan worden voorkomen dat decentrale overheden achteraf worden geconfronteerd met onvoorziene effecten van Europese regels.