De Week van M: Een historisch akkoord
Quote van de week : 'Een historisch akkoord'
De Franse president Nicolas Sarkozy verwelkomde met deze woorden de afspraken die vorige week door de Europese regeringsleiders zijn gemaakt om de opwarming van de aarde tegen te gaan. En een historisch akkoord is het natuurlijk ook. Vergis je niet, het met minstens 20 procent terugdringen van de CO2 uitstoot gaat met veel pijn en moeite voor Europese bedrijven gepaard. Niet voor niets gaf ik vorige week in mijn weekboek al aan dat we in deze tijd van economische neergang uiterste voorzichtigheid moeten betrachten bij het opzadelen van bedrijven met extra lasten. Gratis rechten dus voor bedrijven waar sprake is van internationale concurrentie om je industrie niet over de rand te duwen. Ik ben blij dat de Europese regeringsleiders ook langs die lijnen hebben besloten.
Natuurlijk kan je er altijd kritische kanttekeningen bij maken, dat is het kenmerk van ieder compromis. Zo lees ik in het Financiële dagblad dat PvdA-Europarlementariër Dorette Corbey vindt dat de prikkels om tot een echt schone Europese economie te komen, zijn afgezwakt omdat grote delen van CO2 reducties voor sectoren en landen ook buiten Europa mogen worden gehaald. Ik snap dat wel. Maar het is uiteindelijk toch vooral een kwestie van afwegen wat het beste is voor het mondiale milieu, en dan kan een investering buiten Europa wel eens veel meer effect hebben.
Maandag 15 december was ik op werkbezoek in de kop van Noord-Holland. HVC heet daar het publieke bedrijf dat van afval energie en warmte maakt. 55 Gemeenten zijn aandeelhouder en verplicht om hun afval hier in te leveren. Ik ben onder de indruk wat er allemaal kan. HVC beschikt over een der grootste afvalhoutverbranding ter wereld, waarmee ze stroom produceren. Dat doen ze ook uit ander afval. Verder wordt er met het idee gespeeld om rioolslib te gaan verwerken tot energie. Met de restwarmte voorzien ze ook nog een duurzaam bedrijventerrein van verwarming. Het mag duidelijk zijn dat dit soort initiatieven de toekomst hebben: ze gaan zuinig om met alle energie die ze opwekken, en ze zijn ook goed voor de CO2-uitstoot, omdat ze zo efficiënt met de energie omgaan. Het mooie is dat men werkende weg op allerlei nieuwe vondsten komt. Zo is HVC ook nog bezig met biovergassing, het tot gas verwerken van ons gewone huis-tuin en keukenafval. Het werkbezoek sloot ik af in de Wieringermeer met een boeiend bezoek aan het ECN Testwindmolenpark. Windenergie speelt een sleutelrol in het halen van onze doelstellingen op het gebied van duurzame energie. Met name de ontwikkeling van wind op zee is hiervoor doorslaggevend. Innovatie is daarbij het sleutelwoord.
Deze week is de laatste week van de Tweede Kamer voor de kerstvakantie. Tijd voor het Kerstfeest, dat voor mij altijd een bijzonder moment in het jaar is. Het bijzondere aan Kerstmis vind ik dat het aan de ene kant een feestelijk samenzijn is, en aan de andere kant juist uitnodigt om de stilte binnenin op te zoeken. Ik ben in ieder geval van plan om mijn dagen thuis in Maastricht door te brengen, na een behoorlijk intensief jaar waarop elk uurtje wel gevuld was met werk, zakenreizen in het buitenland, loodgieterstassen vol dossiers en wat dies meer zij. Ik kan me voorstellen dat ook u als lezer uitziet naar de kerstdagen, of dat nu in alle stilte is of juist feestelijk, samen met anderen.
Het weekboek zal vanwege het kerstreces drie weken niet verschijnen, graag tot in het nieuwe jaar!