Toespraak minister-president op Sint Maarten
In het 'Courthouse' van Sint Maarten spreekt minister-president Balkenende over de fundamenten van de rechtsstaat: adequate rechtshandhaving en deugdelijk bestuur.
Fundamenten van de rechtsstaat: adequate rechtshandhaving en deugdelijk bestuur
Dames en heren,
Het is voor mij een bijzondere eer om hier vandaag voor u te staan in dit historische Courthouse. Dit is is natuurlijk bovenal het huis van Vrouwe Justitia, het huis van gerechtigheid.
Om in de stijl van deze locatie te blijven, spreek ik vandaag graag over fundamenten van een rechtsstaat: adequate rechtshandhaving en deugdelijk bestuur.
Het Koninkrijk verandert. Sint Maarten wordt land, als aan de gezamenlijk afgesproken criteria is voldaan. Het proces van staatkundige vernieuwing is niet eenvoudig. Het vraagt tijd, wederzijds begrip, energie en zorgvuldigheid. Maar iedereen is het eens over het uiteindelijke doel: een goede toekomst voor de inwoners van de eilanden. Dus ook voor Sint Maarten.
Ik zie een samenleving voor me waar iedereen gelijke kansen heeft. Zowel de zoon van het kamermeisje, als de dochter van de bankdirecteur kunnen hun talenten volledig ontplooien. Ik zie een samenleving voor me vol dynamiek, handel en ondernemerschap. Buitenlandse investeerders staan in de rij, toeristen vinden er een paradijselijke vakantie - ook om die reden is zorg voor de natuurlijke leefomgeving van groot belang. Ik zie een samenleving waar de overheid en burgers bondgenoten zijn. Samen werken ze aan een land dat een baken is van solidariteit, welvaart en respect. Ik zie een samenleving die niet in de houdgreep zit van corruptie en criminaliteit. Maar een samenleving vol hoop en vertrouwen.
Ik moet eerlijk zeggen: zover is het nog niet. Om dit te bereiken, hebben we nog een lange weg te gaan. Wie het recente WODC-rapport 'Georganiseerde criminaliteit en rechtshandhaving op Sint Maarten' heeft gelezen, kan dit alleen maar beamen. Zo worden in het rapport genoemd: internationale drugshandel, mensensmokkel en het witwassen van misdaadgeld. De onderzoekers concluderen verder dat er door het ontbreken van voldoende checks and balances op het eiland een gelegenheidsstructuur is kunnen ontstaan die allerlei criminele activiteiten faciliteert.
Ik ben blij dat staatssecretaris Bijleveld, het bestuurscollege en het Land, gezamenlijk hebben gesignaleerd dat het hoog tijd is om zaken op te pakken. En dat dit een gezamenlijke verantwoordelijkheid is.
Om de toekomst met vertrouwen tegemoet te kunnen zien, heeft Sint Maarten niet alleen een krachtig en betrouwbaar bestuur maar ook een slagvaardig controle-, opsporings- en handhavingsapparaat nodig. Goede samenwerking tussen verschillende diensten, hoogwaardige kennis en voldoende capabele mensen en middelen zijn daarbij onontbeerlijk.
Dit is de basis voor een goede, hoopvolle toekomst voor de bewoners van Sint Maarten. Dit is de basis voor een gezonde economische ontwikkeling.
Hoop kan niet zonder rotsvast vertrouwen en vertrouwen is gebouwd op de fundamenten van de rechtsstaat. Op recht, regels en de handhaving daarvan, maar ook op integer bestuur.
Het is tijd de schouders eronder te zetten en hard te werken aan de door u zo gewenste staatkundige verandering. Zonder verandering geen goede toekomst. De interesse van buitenlandse investeerders en toeristen kan alleen worden gewekt met integriteit, transparantie, en een harde hand ten opzichte van corruptie en fraude. Zonder zichtbare verbeteringen stagneert het staatkundige proces. Want zonder vooruitgang op het gebied van rechtshandhaving, rechtspleging en goed bestuur geen status van land voor Sint Maarten.
Ik weet dat mevrouw Wescott - net als ik - sterk hecht aan het nakomen van gezamenlijk gemaakte afspraken. Afspraken die keer op keer zijn vastgelegd. In het hoofdlijnenakkoord van 22 oktober 2005. Tijdens de start-RTC op 26 november 2005. En in de slotverklaring van 2 november 2006.
Het zijn afspraken waar Nederland aan vasthoudt en waar Sint Maarten niet voor weg kan lopen.
Ik doe daarom een indringend beroep op iedereen op Sint Maarten om de handschoen op te pakken. Werk mee aan het realiseren van efficiënte, gezagvolle en sterke politie- en opsporingsdiensten. Werk mee aan de uitwerking van de afspraken over een slagvaardig Openbaar Ministerie. En werk mee aan een onkreukbaar, slagvaardig en integer openbaar bestuur.
Het gaat niet alleen om formele verantwoordelijkheid, maar ook om morele verantwoordelijkheid.
Nederland neemt zijn verantwoordelijkheid, onder meer door het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen. Door het vrijmaken van mensen en middelen om hier het politieapparaat verder op orde te brengen en de rechtshandhaving te versterken. Door het zoeken naar werkbare oplossingen.
Maar de primaire verantwoordelijkheid ligt hier op de Nederlandse Antillen en op Sint Maarten. Loop daar niet voor weg. Toon daadkracht. In het belang van de samenleving.
Dames en heren,
De kinderen op dit eiland hebben recht op een veilige toekomst met gelijke kansen voor iedereen. Een toekomst vol vertrouwen. Een toekomst vol hoop. Het scheppen van die hoop is onze gezamenlijke taak. Dat is hard, heel hard werken. Werk waarmee vandaag moet worden begonnen. De weg is lang. Maar ons einddoel - een goede toekomst voor de bevolking van dit prachtige eiland Sint Maarten - is die moeite meer dan waard.