FileProof: miljoenen uren minder files
De korte termijn aanpak van files heeft de weggebruiker 3,4 miljoen uren vertraging bespaard. Dat is 2 à 3 procent van alle wachttijden in het verkeer of 50 miljoen euro maatschappelijke baten per jaar. Dit is het resultaat van het programma FileProof. In 60 projecten, op ongeveer 1000 locaties zijn knelpunten aangepakt, is er een kortere reistijd gerealiseerd en is de doorstroming en bereikbaarheid van locaties verbeterd.
Tijdens het FileProof congres van vandaag hebben minister Eurlings en staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat de resultaten van dit programma gepresenteerd. Uit deze resultaten blijkt dat alle projecten in het programma een gecombineerd effect hebben dat vergelijkbaar is met het volledig filevrij maken van de hele A12: van Den Haag naar de Duitse grens.
De doelen van de fileaanpak op korte termijn zijn het afremmen van de dagelijkse files, het beperken van incidentele files en het verleiden van burgers en bedrijven tot het maken van slimme mobiliteitskeuzes. Hiervoor heeft de minister van Verkeer en Waterstaat in 2006 opgeroepen om ideeën aan te dragen. Daar is veel gehoor aangegeven. Samen met wegbeheerders, weggebruikers, maatschappelijke organisaties en decentrale overheden zijn 60 van deze ideeën uitgevoerd. FileProof heeft zich niet alleen gericht op rijkswegen. Ook zijn er successen behaald op provinciale en gemeentelijke wegen.
Voorbeelden van projecten
Met een Verplaatsbare Barrier kan de indeling van rijbanen snel worden aangepast. Rijkswaterstaat heeft de barrier ingezet bij wegwerkzaamheden, onder meer op de Afsluitdijk en de Haringvlietbrug. Weggebruikers zijn tevreden over deze maatregel (98%). Alleen al op de Haringvlietbrug stonden weggebruikers gedurende de werkzaamheden ruim 150.000 uur minder in de file. De Waterlandkaart, een OV-proefabonnement voor inwoners van de gemeente Waterland, blijkt een succes. De kaart wordt verstrekt aan mensen die verhuisd zijn. 38% van de voorheen vaste autogebruikers die de bus naar Amsterdam geprobeerd hebben, is er zo tevreden over dat ze het regelmatig blijven doen.
In 2008 is een Competitie Reistijdverwachting gehouden. Deze heeft enkele goede digitale reistijdvoorspellers opgeleverd. Voor de weggebruiker een extra middel om goed voorbereid op weg te gaan. Inmiddels worden deze ca. 200.000 keer per maand gebruikt op het internet.
Van A naar Beter-prijs
Vandaag is door minister Eurlings de Van A naar Beter-prijs 2008 uitgereikt aan TomTom. Staatssecretaris Huizinga overhandigde aan Van Deuveren Traffic de Eervolle Vermelding voor het idee van een nieuwe manier van ritsen, waarmee ritsen sneller en veiliger wordt. De Van A naar Beter-prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste idee om Nederland in beweging te houden. TomTom heeft actuele verkeersinformatie geïntegreerd in de bestaande navigatiesystemen. Hierdoor weet de weggebruiker tijdens de reis waar het vast staat en wat de snelste route is.