Dagboek Antillen en Aruba
Minister-president Balkenende en staatssecretaris Bijleveld (BZK) bezoeken de Nederlandse Antillen en Aruba. In een dagboek beschrijft Balkenende zijn ervaringen.
Aruba, 15 februari 2008
Minister-president Balkenende sprak op Aruba met bestuurders, politici en mensen uit het maatschappelijk middenveld. 'Wat mij in bijna al deze contacten opviel, was dat er op het eiland behoefte is aan intensievere samenwerking met Nederland. Vanzelfsprekend zijn de Arubanen trots op hun autonome status, maar ze beseffen ook dat samenwerking een klein eiland in staat stelt grootse daden te verrichten.'
Enkele honderden oudere demonstranten lieten hun onvrede blijken over de pensioenregels op het eiland. Ook bij een bezoek aan het Colegio Arubano 'was er wat tumult', schrijft Balkenende. Daar uitten ouders en leerlingen hun bezorgdheid over de kwaliteit van het onderwijs op het eiland.
Verder heeft het Korps Mariniers de minister-president 'op spectaculaire wijze laten zien wat ze allemaal in huis hebben'.
Aan het einde van het bezoek aan de Antillen en Aruba kan minister-president Balkenende 'met overtuiging een positieve boodschap uitdragen'. 'Er is nog veel te doen, maar de kansen liggen voor het grijpen. Dat is ook de rode draad van het vijfdaagse bezoek aan de Caribische eilanden van ons Koninkrijk. Benoemen wat niet deugt en dat aanpakken. En samen werken aan een betere toekomst.'
Lees het volledige dagboek van 15 februari op Minaz.nl
Curaçao, 14 februari 2008
Dit was de tweede dag van de minister-president op Curaçao.
De dag begon goed, schrijft minister-president Balkenende, met een roos voor Valentijnsdag van Aileen Looman, presentatrice van de tv-show Mòru Bondia. Samen met staatssecretaris Bijleveld was hij te gast in het programma.
Daarna bracht hij een bezoek aan de marinekazerne Suffisant op Curaçao. Hij ontmoette daar een groep Nederlandse militairen die het project Toekomst Antilliaanse Militie (TAM) uitvoeren. TAM biedt jaarlijks aan zo'n 150 kansarme jonge Antillianen een opleidingsprogramma. 'Een geweldig project. Het biedt jongeren de kans uit een negatieve spiraal te ontsnappen en met hun eigen handen een positieve toekomst op te bouwen. Het werk dat de commandant en zijn mensen doen is in één woord fantastisch.'
Gedurende de dag had hij nog gesprekken met de Curaçaose bestuurders en de coalitiepartijen over het staatkundige proces. Minister-president Balkenende is blij dat zij constructief meedenken, 'want alleen samen komen we eruit'.
Lees het volledige dagboek van 14 februari op Minaz.nl
Curaçao, 13 februari 2008
'Curaçao. De dag kende een mooie mix van bestuurlijke overleggen en onderdompeling in de Curaçaose samenleving', schrijft minister-president Balkenende.
's Ochtends sprak hij met de Gouverneur, de Statenvoorzitter en Raad van Ministers van de Nederlandse Antillen over de voortgang van het staatkundige proces. 's Middags zag Balkenende 'een prachtig voorbeeld' van dynamiek en ondernemerschap op het eiland, waar een groot hotel wordt gebouwd, geheel in stijl met de architectuur van het eiland.
In de avond sprak de minister-president met jongeren. Een jongen vertelde over een moeilijke fase in zijn leven, waarin hij dreigde op het verkeerde pad te komen. 'Hij volgde de sociale vormingsplicht en werkt nu bij het Hilton hotel. Daarnaast volgt hij nog een studie om zichzelf verder te ontplooien. Dat zijn de voorbeelden die de krant niet halen. Maar ze tellen net zo hard.'
Lees het volledige dagboek van 13 februari op Minaz.nl
Sint Maarten, Bonaire en Curaçao, 12 februari 2008
Vandaag bezocht minister-president Balkenende de eilanden Sint Maarten, Bonaire en Curaçao. 'Op Sint Maarten voerden we een stevig en openhartig gesprek met het bestuurscollege', aldus Balkenende. In Bonaire bezocht hij onder meer de basisschool Kolegio San Bernardo.
'Na het vertrek van Bonaire naar Curaçao zie je vanuit de lucht goed hoe mooi het eiland is. Flamingo's, zoutpannen, koraalriffen; hier kunnen natuurliefhebbers nog heel lang hun hart ophalen', schrijft hij.
Op Curaçao hield Balkenende een toespraak op de Universiteit van de Nederlandse Antillen. 'Een jongeman, student en vertegenwoordiger van het jeugdparlement, krijgt een groot applaus voor zijn constatering dat de gemiddelde Antilliaanse jongere heel veel weet over Nederland en de gemiddelde Nederlandse jongere heel weinig over de Antillen.'
'Stof tot nadenken. En een reden temeer om binnen het Koninkrijk werk te maken van een gezamenlijke toekomst.'
- Lees het volledige dagboek van 12 februari op Minaz.nl
- Nieuwsbericht: Balkenende: vooruitgang nodig op Sint Maarten
- Toespraak: gastcollege Balkenende op Universiteit van de Nederlandse Antillen
Saba en Sint Eustatius, 11 februari 2008
Minister-president Balkenende bezoekt de Nederlandse Antillen en Aruba naar aanleiding van het proces van staatkundige vernieuwing.
'Bij dit soort processen is het goed om de lijnen kort te houden. Om elkaar regelmatig recht in de ogen te kijken en eerlijk je kaarten op tafel te leggen', schrijft hij.
Tijdens zijn bezoek aan Saba viel het de minister-president op 'dat de huidige generatie bestuurders veel kansen ziet en wil grijpen. Ik zag zelfbewuste, vastberaden mensen die voor hun burgers het beste uit hun eiland willen halen en de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Dat deed me goed.'